Uitingen van Nederlands leven in Belgisch Kongo
De hoofdredacteur van ‘Band’, dr. O.V. Spitaels, heeft in zijn maandblad onlangs een beschouwing gewijd aan uitingen van Nederlands leven en Vlaamse bedrijvigheden in Kongo. Hij herinnert daarin aan de oprichting van Band in 1941, waarvan het eerste nummer echter niet eerder dan mei 1942 kon verschijnen. Dit tijdschrift in een heel moeilijke tijd gesticht is het eerste geweest, dat een openbaar Vlaams leven in groepsverband in Kongo leidde en het is het eerste letterkundige tijdschrift geweest in Midden-Afrika.
Dr. Spitael noemt Band het enige Nederlands tijdschrift, dat bij zijn weten in die jaren in de vrije wereld verscheen. Maar daarin is hij abuis.
Want in Willemstad (Curaçao) verscheen, dank zij de bewonderenswaardige energie van de secr. van de afd. Curaçao van het A.N.V., de heer W. Meijer, Neer- landia, dat in de oorlogsjaren vanuit Nederland niet kon worden verzonden. Dit Neerlandia ging naar land- en stamgenoten in Ned. Antillen, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.
Het is wel erg met de menselijke mentaliteit gesteld als we lezen, dat zelfs de meest onafhankelijke drukker in Kongo zich onder allerlei voorwendsels afwendde van Band, dat zij niet wensten (durfden) te drukken, uit vrees daarmee hun klanten te mishagen, die van de uitgifte van Band alleen maar moeilijkheden in de kolonie verwachtten.
Een dergelijke opvatting kon nog geen twintig jaren geleden wortel schieten onder de ‘verlichte’ kolonisten van Belgisch Kongo.
De eerste nummers werden tenslotte gedrukt bij een missiedrukkerij tje te Tumba, dat het blad in partijen moest afdrukken, daar er geen lood genoeg was om het achter elkaar af te drukken.