Oud stadsschoon
Na het verlaten van de boot vertrok het gezelschap onder leiding van mr. Beyerman, de gemeentearchivaris van Dordrecht, naar de fraai gerestaureerde Grote Kerk, waar hij een overzicht gaf van de geschiedenis van kerk en toren, bij een daarop gevolgde rondwandeling nog weer nader toegelicht.
Na het bezoek aan deze kerk, die wel tot een der oudste in Nederland kan worden gerekend, maakten de A.N.V.-ers kennis met oud-Dordrecht, weer onder leiding van mr. Beyerman en enige andere deskundige Dordtenaren.
Mr. Beyerman wees de groep onder zijn leiding op verschillende oude gevels, op het huis waar Top Naeff 28 maart 1878 geboren werd, het huis met de Hoofden (1600), het huis, waar indertijd de voortreffelijke administrateur van het Verbond, Cas van Son, heeft gewoond, het in 1653 door de bekende architect Pieter Post (denk aan het Huis ten Bosch) gebouwde patriciërshuis ‘De Onbeschaamden’, indertijd bewoond door Willem van Beveren (een eeuw eerder was een Cornelis van Beveren burgemeester van Dordrecht. Hij was het, die de stad aan de zijde der Watergeuzen bracht in 1572). Mr. Beyerman wees nog op de ravage, die Dordtse ‘afbrekers’ in het midden der vorige eeuw hebben aangericht door het slopen o.a. van het huis van Alb. Cuyp en van de Kloveniersdoelen, waar n.b. de ~tiationale Synode vrijwel al zijn zittingen hield in de periode november 1618 - mei 1619, waar o.a, werd besloten tot het uitgeven van een nieuwe bijbelvertaling. Nog vele bijzondere geveltjes werden bekeken en tot slot volgde een bezoek aan het hofje, in 1625 gesticht door de aartswoekeraar Arend Maartensz.
Voor hen, die van oud stadsschoon houden was deze rondwandeling een waar genot. Mr. Beyerman, die zich zoveel moeite heeft gegeven om de Haagse gasten in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk van Dordt te laten zien, wordt hier ioomens allen, die naar hem hebben geluisterd, heel hartelijk dank gebracht.
In hotel-café-restaurant ‘Statenhof’ aan het Steegoversloot kwamen de wandelaars weer bijeen voor de borrel, waarna Taveerne Ter Merwe, gelegen aan het Scheffersplein, werd opgezocht voor de feestmaaltijd.
Daar onze tweede feestdag samenviel met de dag der Dodenherdenking heeft het gezelschap tijdens de feestmaaltijd, waar 135 deelnemers aanzaten, ook zijn eerbiedige medeleven daarmede tot uiting gebracht door het voordragen door de heer Koote van het lied ‘De achttien doden’ van de op 40-jarige leeftijd in een Duits concentratiekamp omgekomen Nederlandse Dichter en romanschrijver Jan Campert. Daarna nam het gezelschap twee minuten stilte in acht.