Een schakel tussen ons allen
Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging te Sao Paulo, is het mij een groot genoegen gehoor te geven aan de uitnodiging van het Algemeen Nederlands Verbond, in dit feestelijke nummer van Neerlandia enige woorden aan bovengenoemd onderwerp te wijden.
Als wij in de eerste plaats het doel van het Algemeen Nederlands Verbond en het doel van de Nederlandse Vereniging bekijken, dan komen wij tot de conclusie, dat deze veel overeenkomst vertonen. Beide hebben namelijk als hoofddoel het verstevigen van de banden tussen de Nederlanders en het bewaren van de Nederlandse cultuur.
De Nederlander, die zijn moederland verlaat, om in den vreemde een nieuwe toekomst op te bouwen, heeft met een groot aantal moeilijkheden te kampen. Ofschoon ieder land natuurlijk zijn eigen speciale aspecten heeft, wil ik mij hier tot Sao Paulo beperken, welke stad in een kort tijdperk van 50 jaar, uitgegroeid is van een provinciestad tot een wereldstad met meer dan 3 millioen inwoners. Onze landgenoot, die hier voor het eerst aankomt, staat als een kat in een vreemd pakhuis. Taal, klimaat, seizoenen, levensgewoonten, alles is totaal verschillend, van wat hij gewend is in eigen land.
Om deze mensen te helpen, werd reeds in februari 1927 een vereniging gevormd, die tot doel heeft alle Nederlanders bij elkaar te houden, en bijeenkomsten te organiseren, waarop de Nederlandse manier van denken levendig wordt gehouden. Deze vereniging, welke in 1946 nog slechts een 70-tal leden had, is intussen uitgegroeid tot een gemeenscha van 600 personen, met een eigen tehuis, waar behalve de culturele bijeenkomsten ook sporten, zoals zwemmen, tennissen, e.d. beoefend kunnen worden.
Een der eerste daden van de oprichters der vereniging was het stichten van een bibliotheek, en hier komt het grote belang van het Algegemeen Nederlands Verbond naar voren, dat nu reeds jarenlang geregeld zeer grote zendingen van de nieuwste Nederlandse boeken aan ons opzendt, die door onze leden met grote graagte verslonden worden, en dat ervoor gezorgd heeft, dat de bibliotheek van onze vereniging nog altijd een der grootste attracties is. Het is, dank zij deze boeken, mogelijk geweest, dat wij thans twee bibliotheken kunnen aanhouden, namelijk een in de stad met ongeveer 1000 boeken, en een op ons buiten met ruim 700 boeken.
Een tweede zeer belangrijke bijdrage van het Algemeen Nederlands Verbond, tot de instandhouding van de Nederlandse taal en cultuur, zijn de zendingen tijdschriften, die op onze leestafel worden neergelegd en grote aftrek bij onze leden vinden. De meeste tijdschriften worden door zeker 30 á 40 families gelezen.
Ik hoop, dat het bovenstaande onze erkentelijkheid voor het werk van het Algemeen Nederlands Verbond wel tot uitdrukking heeft gebracht; ik ben er zeker van ook uit naam van mijn medebestuurders en alle leden van onze vereniging te spreken, indien ik op deze plaats mijn hartelijke gelukwensen met het 60-jarig bestaan van Uw Verbond uitspreek en het Verbond een toekomst toewens, waarin het blijft, wat het nu reeds is, n.l. ‘EEN SCHAKEL TUSSEN ONS ALLEN’.
TH.J. Gieling,
Voorzitter der Nederlandse Vereniging te Sao Paulo