Educatie in drukinkt, door dr. H.J. Prakke. Uitgegeven door Koninklijke Van Gorcum & Comp. N.V. te Assen. Prijs f 1,50.
Koppermaandag, de feestdag voor drukkersgezellen valt op de 2e maandag van het jaar. Dr. H.J. Prakke, die sedert 1925 de plaats van de laatste Van Gorcum in de bekende Assense firma inneemt, heeft het hierboven aangeduide boekje in de eerste plaats bedoeld als ‘koppermaandag-ssgroet aan vrienden’.
Wij zouden het graag in ieders hand zien. Educatie in drukinkt is een alleraardigst, aller gezelligst boekje, dat ons met dr. Prakke terugvoerde naar onze jeugd. Kostelijk zijn de avonturen van de jonge Prakke, die zijn eerste jeugdkrant uitgeeft en die het via schoolschriften, hectograaf en ‘drukkerij in opbouw’ weet te brengen tot bijna 250 echte abonnees.
Op het kinderkrantje volgt de schoolkrant van de H.B.S. er Prakke en zijn schoolgenoten in Amersfoort, ‘Jonge Kracht’. De opvoeding van de jeugd gaat met zevenmijlslaarzen vooruit en dat bemerkt men aan het verschil tussen inhoud van de Veenendaalse kinderkrant en het Amersfoortse schoolblad.
Men smult aan die belevenissen van de stormachtige jeugd en ziet zichzelf weer terug in Prakke's herinneringen.
Men kan dit boekje, hoe klein het ook is, niet in een beschrijving ten volle tot zijn recht laten komen. We kunnen alleen zeggen: lees het, want de H.B.S. er blijft groeien en wordt mens, al is het dan nog een jong mens, met alle aantrekkelijkheden en hittigheden van de jonge mens. Over die periode geeft Prakke een derde hoofdstuk. Dat is het hoofdstuk van de hemelbestormers en van de jaren van strijd; dit hoofdstuk is zeker niet het minst belangrijkste.
Het is nu zo met dit heel aparte boekje, dat we niet de nadruk moeten leggen op de kinderkrant en de H.B.S.-krant of de periodieken, die deze hemelbestormers verslonden, maar het is de groei van dr. Prakke; wij allen zijn eigenlijk Prakke's en hebben dus alien de groei meegemaakt van kind tot strevende en werkende man. Dàt is de inslag, welke dr. Prakke in de schering van zijn koppermaandag-groet heeft gelegd.
Wij hebben het met zeer veel genoegen gelezen, misschien wel, omdat we op elke bladzijde ons zelf terugvonden.
Boeken, die wij gaarne ter lezing aanbevelen:
1. Quentin Durward, door Sir Walter Scott, naverteld door C. van Eysden. Uitgegeven door de Zuid-Hollandsche Uitgevers Mij te Den Haag. Prijs ingen. f 7, - en geb. f 8,90.
Speelt in de woelige tijden der vijftiende eeuw, toen onze Bourgondische heer Karel de Stoute en koning Lodewijk XI van Frankrijk, leenman en leenheer, elkanders macht trachten te ondermijnen. |
2. Gabrielle, door Catherine Gabrielson, vertaling van Hans de Vries. Uitgegeven door de Zuid-Hollandse Uitgevers Mij te Den Haag. Prijs f 5,95.
Een soort dagboek van een moeder, waarin zij tot in alle bijzonderheden en met grote liefde, vertelt van het lijden van haar ongeneeslijk zieke dochtertje. |
Voorts ontvingen wij de volgende boeken uitgegeven door:
Wereld-bibliotheek te Amsterdam.
Floere, het Fluwijn, door Ernest Claes, met illustraties van Elisabeth Ivanowsky, vierde druk. Prijs f 1,75, carton f 2,50.
N.V. Uitgevers-Maatschappij, W.E.J. Tjeenk Willink te Zwolle, 1957.
Filologische Opstellen, deel I: Stoffen uit de Middeleeuwen, door Dr. L.C. Michels, hoogleraar te Nijmegen. Zwolse reeks van Taal- en Letterkundige studies nr. 2. Prijs ing. f 7,50, geb. f 10, -.
De Middelnederlandse vertalingen van het Stabat Mater, ingeleid en toegelicht door P. Maximillianus O.F.M. Cap. Zwolse drukken en herdrukken voor de Mij der Nederl. Letterkunde nr. 18 te Leiden. Prijs ingen. f 5,25.
De Jeeste van Walewein en het Schaakbord van Pennenc en Pieter Vostaert. Artur-epos uit het begin van de 13de eeuw. Uitgegeven, verklaard en ingeleid door Dr. G.A. van Es, deel I en deel II. Prijs van deel I ingen. f 10, - en van deel II ingen. f 9,-.
A. Mantau N.V. Brussel.
Paul van Ostaijen, door Gaston Burssens. Monografieën over Vlaamse Letterkunde. Uitgegeven voor het Ministerie van Openbaar Onderwijs in België. Prijs f 1,75.
Karel van de Woestijne, door Herman Teirlinck. Als boven. Prijs f 1,75.