De Goudse Kerkramen
Eind januari hield mr. M.A.J. Rijksen voor de afdeling Utrecht van het Algemeen Nederlands Verbond een leerzame voordracht met fraaie lichtbeelden over de beroemde gebrandschilderde ramen van de Grote Kerk te Gouda.
Ondanks de door de sneeuw bijna onbegaanbare straten was die avond de zaal in de Hogere Technische school bezet met een 130-tal belangstellenden, onder wie vooral jongeren van verschillende scholen van voortgezet onderwijs.
De bij uitstek deskundige spreker, voorzitter van het ‘Fonds Goudse Glazen’ deed de buitengewone glazenierskunst o.a. van de gebroeders Crabeth en Joachim Wttewael, in woord en afbeelding goed tot haar recht komen.
Op de 2000 vierkante meter glas van de ramen hebben deze kunstenaars en hun opdrachtgevers getoond, hoe het realisme, dat de renaissance onderscheidt van de middeleeuwse kunst, de bewogen geschiedenis der Nederlanden van de 16e eeuw aanschouwelijk kan maken, zoals dat in geen enkel ander kunstwerk van de lage landen voorkomt.
Naast de uiterlijke schoonheid was het juist dit historisch verband dat spreker bij de nauwkeurige beschouwing der afbeeldingen deed uitkomen. Want zowel de politieke als de godsdienstige stromingen en veranderingen in die laatste helft der 16e eeuw vinden weergave in dit omvangrijke werk.
Op de tentoonstelling ‘Toen Elisabeth regeerde’ te 's-Gravenhage zijn de zorgvuldig bewaarde ‘cartoons’ van de ramen te Gouda, met portretten van Elisabeth's tijdgenoten, zoals haar zuster Bloody Mary, Philips II, de Prins van Oranje e.a. te zien.
K. Braak.