Een uitstekend Nederlands koor
De Hamilton Spectator bracht ons de eerste berichten over een Nederlands koor in Hamilton, dat zich onder leiding van Menno de Groot een uitstekende naam heeft verworven. Enkele jaren heeft dit koor in stilte gewerkt en geoefend zonder de openbaarheid te zoeken, rustig de tijd verbeidend dat uitvoeringen verantwoord zouden zijn.
De Nederlandse koorvereniging, het geesteskind van Menno de Groot (oud 48 jaar) bestaat uit 42 leden met leeftijden, liggende tussen 17 en 50 jaar.
Met onuitputtelijk geduld en grote toewijding, voortkomende uit een grote liefde voor de muziek en nationale trots, heeft De Groot zijn koor gekneed en gevormd tot wat het nu is ge worden.
Menno de Groot, die na de oorlog een jeugdkoor vormde, een van de beste, die via de Nederlandse radio uitvoeringen gaven, ging in 1952 naar Canada, waar hij al vrij spoedig na zijn aankomt in Toronto de Dutch Glee Club oprichtte, welke zich geregeld over de radio liet horen. In 1953 vertrok de heer De Groot naar Hamilton, zijn tegenwoordige woonplaats, waar hij geplaatst werd aan Mc Masters University.
Hij begreep al dadelijk, dat hier zijn kansen lagen om een nationaal koor in het leven te roepen.
Het koor is inmiddels zo ver gevorderd, dat de Groot meende uitvoeringen te kunnen geven. Begeleid door een orkest zingt het koor de aloude Nederlandse liederen.
Niet alleen Nederlanders uit Hamilton, maar ook Canadezen van Nederlandse afkomst zijn welkom.
Men heeft reeds in december van verleden jaar meegedaan aan een zangwedstrijd in Sfc. Paul's Church; ook in Ontario liet het koor zich op verschillende volksfeesten horen.
Leden van dit koor vertalen ook bekende Nederlandse liederen in het Engels, zodat de Engels sprekende Canadezen beter met de prestaties van het Nederlandse koor kunnen meeleven.
Een der leden van dit Nederlandse koor is de 17-jarige Cornells Rodert, een nog jeugdige pianist, die al op 11-jarige leeftijd, nog in Nederland zijnde, begon te componeren. In 1950 kwam hij in Hamilton, waar hij zijn piano- en andere studies voortzette. Na zijn schoolopleiding heeft hij zich geheel aan de muziek gewijd en begeleidt geregeld het Nederlandse koor. Op 15-jarige leeftijd won hij reeds een tweede prijs in de piano-solo klasse voor pianisten onder de 17 jaar.
Hoe ver dit koor intussen reeds is gevorderd, bleek uit een later bericht in de Hamilton Spectator, waar melding werd gemaakt van een uitvoering, samen met leden van het Hamilton Philharmonisch Orkest. Bij die gelegenheid werd Vivaldi's Gloria, een werk, dat eerst in 1930 werd ontdekt en tevoren pas twee maal in Canada was opgevoerd, ten gehore gebracht.
Dit werk is geschreven voor koor, strijkorkest, hobo, trompet en orgel met twee solo's voor sopraan en alt.
De evengenoemde Cornells Rodert speelde op die avond Bach's Goldberg suite.
Het koor zong drie gewijde gezangen uit de Gedenck-clanck van Valerius, de bekende 17de eeuwse, in 1625 te Veere gestorven notaris, verzamelaar en uitgever van evengenoemde bundel oud-Nederlandse liederen.
De beoordelingen in de pers waren goed. In het bijzonder prees men de uitstekende uitspraak van de in het Engels gezongen Paaszangen.
Wij brengen gaarne een ere-saluut aan de heer Menno de Groot, die door zijn toe wij ding en doorzetting het Nederlandse koor voor deze hoge prestaties heeft opgeleid.
Hij heeft hierdoor de naam van Nederland in het buitenland hoog gehouden.
Door de vriendelijke tussenkomst van mevrouw van Asselt, bestuurslid van de Nederlandse Koorvereniging te Hamilton, mochten wij de foto ontvangen, waarop het koor en de dirigent tijdens de evengenoemde uitvoering vereeuwigd zijn.