Nederlanders in Australie op de planken
WANNEER MEN DE ACTIVITEITEN van de Nederlandse verenigingen in Australië nagaat, komt men tot de ontdekking, dat het toneel een der belangrijkste vormen, zo niet de belangrijkste worm is, waarin die activiteit zich uit. Dit is niet verwonderlijk, want het toneel is van ouds het middel om geestvervanten, in dit geval landgenoten, tot elkaar - in elk geval: bij elkaar - te brengen. De aloude geest der rederijkers verloochent zich onder de Nederlandse immigranten in Australië niet. Onder de verenigingen en clubs van Nederlanders in het vijfde werelddeel nemen de toneelverenigingen een, voorname plaats in.
Een andere vraag, die zich bij een beschouwing van het Nederlandse cultuurleven in Australië opdringt, is: Wat spelen die verenigingen? Wat voor soort stukken brengen zij op de planken? Deze vraag wordt gesteld, omdat bij de beantwoording er van zal blijken, dat ‘het toneel’ een zekere weerslag vormt van het milieu, waaruit de Nederlandse immigranten zijn voortgekomen. Er ligt in die vraag dus een soort sociologisch symptoom verscholen, dat aan onze opmerkzaamheid niet mag ontsnappen.
De stukken, die voor het voetlicht worden gebracht, zijn bijna alle oude bekenden. Zij komen voor in de Toneelfondsen der verschillende Nederlandse uitgevers. Voor de opvoering er van wordt vereist, dat het auteursrecht wordt betaald, hetgeen, zoals bekend, meestal gebeurt door een ‘verplicht’ aantal boekjes bij de uitgever te bestellen en te betalen. Of inderdaad in alle gevallen het auteursrecht op die manier ook uit Australië is of wordt voldaan, wil ik met de hand op m'n hart niet beweren, maar het is een feit, dat men in het algemeen wel de keizer wil geven wat des keizers is.
Een van de successen, die het Nederlandse amateurtoneel in Australië heeft geoogst, was de opvoering van ‘De nacht van de zestiende Januari’, dat in Nederland bekend is geworden in de vertaling van Caro van Eyck en Dick Sternheim. Het is een bijzonder stuk, omdat de demarcatielijn tussen toneel en zaal tijdens de opvoering als het ware vervalt. De rechtszitting op het toneel speelt zich af met het publiek in de zaal als toehoorders op de publieke tribune, en met esn jury, die uit het publiek wordt gekozen.