ken over de krachtige steun van Den Haag ontvangen.
(Cliché ‘Het Vaderland’) Enkele in Drenthse klederdracht gestoken dames bieden koffie aan. Van links naar rechts: dr. H. Prakke en echtgenote, de secretaris van de afd. Den Haag, de heer P. Burger, de Drenthse dames en de voorzitter van de afd. 's-Gravenhage van het A.N.V., de heer F. Koote.
Spreker wees er op, dat, ondanks een sterk provinciaal besef, de Drenthse bevolking zich eerst Nederlander en dan Drenth gevoelt en onder geen voorwaarden een Chinese muur om zich heen wil trekken.
Baron de Vos van Steenwijk schetste vervolgens het jongste Drenthse verleden, beginnend met de eerste wereldoorlog, toen de deur op het oude Drenthe werd dichtgeslagen. De luisteraar zal ongetwijfeld bewondering voelen opkomen voor deze Drenthse bevolking, waarvan de Groningers misprijzend zeggen: ‘De Drenth, dat is een vreemd gedrocht, hij is gemaakt van turf, j ene ver en achterdocht’.
Spreker gaf een overzicht van de betekenis van de turf voor Drenthe, van de werkverschaffing, de ontwatering, de oprichting door mr. Linthorst Homan van het ‘Rivierenbureau’, de oprichting van waterschappen, de agrarische ontsluiting door de ontginning van heidegronden, waarvoor de N.V. ‘Het Lantschap Drenthe’ werd opgericht, die soms naer Amerikaanse trant een geheel nieuw dorp uit de grond stampte; voorts ontginningen tot bos, waaraan Drenthe zo'n behoefte had en waardoor het natuurschcon aanmerkelijk toenam.
Vervolgens sprak de heer De Vos van Steenwijk over de culturele aangelegenheden en over de industrialisatie, in verband met de voorbeeldeloze ontwikkeling van de gemeente Emmen.
Het culturele werk wordt gedragen door de ‘Stichting Opbouw Drenthe’, met een instituut voor jeugd- en ontwikkelingswerk, een bureau voor jeugdzorg en maatschappelijk werk, voor kleutersdiolen en voor het nij verheidsor. der wij s en het instituut voor vrouwelijke hulpverlening. In deze arbeid komt de prachtige teamgeest onder de Drenthse bevolking zo uitnemend tot haar recht.
De openluchtspelen, in Diever begonnen in 1946 en thans in het gehele land en ook buiten onze grenzen overbekend, bewijzen weer hoe vele samenwerking vermag.
De schets van de geweldige ontwikkeling van Emmen met zijn voortvarende burgemeester leerde ons weer, dat de vaderlandse aard in dat grote dorp van Drenthe zich op zijn best heeft gemanifesteerd. Alle krachten werden ingespannen, geen moeilijkheid bleek te groot; kranige vasthoudendheid en doorzettingsvermogen sieren de mannen, die hun schouders onder dit werk hebben gezet.
De Drenthe-film, welke daarna werd vertoond en die door dr. Prakke werd toegelicht, was een openbaring voor allen, die Drenthe 'n tijdlang niet bezochten.