Geneeskundig werk onder de Papoea's
Voor de afdeling Rotterdam sprak op 11 januari dr. H.J.F. Bijlmer over het onderwerp ‘Geneeskundig werk bij de Papoea's op Nederlands Nieuw-Guinea, mede in internationaal verband’.
Dr. Bijlmer was van 1952-1954 hoofd van de geneeskundige dienst aldaar; tweemaal nam hij eerder deel aan een expedite naar het centrale bergland. Hij vertegenwoordigde dit gebied op de bijeenkomsten van de wereldgezondheidsorganisatie en die van de Zuid-Pacific-commissie in Noumea (Nw. Caledonië) in 1952.
Spreker wees er op, dat op Nieuw-Guinea voor een overmacht van geheim-zinnige, tropische ziekten niet valt te vrezen. De malaria en zijn boosaardige satelliet, de zwartwaterkoorts hebben weliswaar menige nederzetting ontvolkt, doch in kinine bezit de medische wetenschap een doeltreffend wapen, al is dit dan een tweesnijdend zwaard.
Ook de framboesia kan men gunstig bestrijden en wel met penicilline. Verder komt op Nw-Guinea nog vrij veel lepra vcor, welke ziekte echter nauwelijks besmettelijk is te noemen; het toedienen van D.D.S.-tabletten geeft goede resultaten te zien. Een hardnekkige strijd voeren de artsen tegen de tuberculose, waar van de bacil niet inheems is.
Veel aandacht besteedde dr. Bijlmer aan het werk der Zuid-Pacific-commissie, ter bestrijding van bovengenoemde ziekten. In deze commissie heeft naast Engeland, Frankrijk, Amerika en Nieuw-Zeeland ook Nederland zitting.
Voorts werkt op Nieuw-Guinea de wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties. Te zamen met de vijftig artsen van het gouvernement en de Kon. Marine verricht zij uitstekend werk.
Na de pauze heeft dr. Bijlmer zijn toespraak met tal van belangwekkende lichtbeelden toegelicht.
De lezing werd door een talrijk publiek aandachtig gevoigd.
Adr. K.