Prachtige Haagse avond
Lezing over Rembrandt en Van Gogh
In een der zalen van het Mauritshuis werd Woensdagavond, 17 oktober, een lezing gehouden voor het Algemeen Nederlands Verbond. Spreker was de conervator van het Rijksmuseum voor Kunsthistorische Documentatie, dr. M.E. Tralbaut, die tot onderwerp had gekozen: ‘Rembrandt en Van Gogh’.
Onder de vele aanwezigen bevonden zich talrijke belangrijke gasten, zoals de ambassadeur van België in Nederland, Baron F.X. van der Straten-Waillet, de consul-generaal van België, de heer E. Grandry, dr. H. Gerson met enkele leden van zijn staf, alsmede ook de achterneef van Vincent van Gogh, drs J. van Gogh uit Voorburg, met hun dames. Alvorens de spreker van deze avond tot zijn onderwerp overging, heette de voorzitter der Haagse afdeling van het Verbond, de heer F. Koote, alle aanwezigen van harte welkom, waarna hij dr. Tralbaut het woord gaf. Dr. Tralbaut wist van het begin af aan zijn talrijk gehoor geheel te boeien; uitvoering toonde hij aan - voortdurend verwijzend naar de intensieve briefwisseling tussen Vincent en Theo van Gogh - hoeveer Vincent een bewonderaar van de grote Rembrandt is geweest en van hoe grote betekenis het werk van deze meester voor de vorming van Vincent van Gogh moet zijn geweest. Spreker verklaarde uitvoerig, waarom het doek ‘de Aardappeleters’ als een eindexamen van Van Gogh kan worden beschouwd, waar het zijn auto-didactische studie van Rembrandts werken betreft. Uitgebreid gaf de heer Tralbaut een overzicht van Vincents levensloop, waarbij hij steeds op scherpzinnige wijze de brieven van Van Gogh aan zijn broer Theo wist te verklaren. Spreker wees er onder meer op - een en ander op suggestieve wijze met lantaarnplaatjes verduidelijkend - hoezeer het vooral Rembrandts kunstgevoel was geweest, dat Van Gogh als het ware in zich opnam, alsook het voor Rembrandt zo typische schemerlicht en zijn sterke dramatiek. Uit Van Gogh's eerste tekeningen bleek ook wel, dat deze niet ‘een leek’ in de bekende zin van het woord was, doch dat hij, voordat hij begon te werken, zich met behulp van Rembrandts werken een zeer hecht, persoonlijk inzicht had verworven. Wij geloven - aldus een verslag in Het Vaderland - dat degenen, die deze lezing hebben bijgewoond, het werk van
Van Gogh in een nieuw licht zullen zien.
De ambassadeur van België, F.X. baron van der Straten-Waillet, staande op de trap in het Mauritshuis, tussen de heer F. Koote, voort. der Haagse afd. van het A.N.V. aan zijn linker- en dr. M.E. Tralbaut, aan zijn rechterzijde.