De Afdeling Kaapstad aan de feestdis met Fred. Oudschans Dentz
Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van ons erelid - tevens bestuurslid van de afdeling Kaapstad -, de heer Fred. Oudschans Dentz, boden de bestuursleden van de afdeling Kaapstad hem met echtgenote en dochter een feestmaaltijd aan in de Afrikaanse Klub ‘Heren Seventien’. Aan deze feestdis zaten mede aan enige vrienden van de heer Dente, t.w. de wnd. consul-generaal J.G. Beekman en mevrouw, prof. dr. D. Bax, de heer en mevrouw C. Beurts, de heer en mevrouw H. de Groot, de heer en mevrouw L.W. Hiemstra en de heer C. Pama.
De voorzitter, de heer S.J. van Ewijck van de Bilt, die het leven en het werk van de jubilaris schetste, bood een fraaie vul penhouder aan. De heer Beurts sprak de heer Oudschans Dente toe als mens en als vriend, waarna de jubilaris enkele herinneringen aan de stichting van het A.N.V. in 1897 ophaalde en de aandacht vestigde op het gouden jubileum der afdeling op 23 juli 1958. Hij wekte op tot vrede, vriendschap en verbroedering in het verbond, dat de handhaver van de taal is en de geest veredelt.
De voorzitter deed nog mededeling van een hartelijke brief, welke de jubilaris had ontvangen van de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen en o.a. telegrammen van de administrateur van de Provincie Kaap de Goede Hoop en de secretaris van de S.A. Akademie te Pretoria. De brief van minister J.H. Viljoen (lid van het A.N.V.) luidt als volgt:
‘Geagte Heer,
Dit het onder my aasdag gekom dat u op 3 september eerskomende u tachtigste verjaardag vier. As die Minister, verantwoordelik vir die toepassing in Suid-Afrika van die kulturele verdrag tussen Nederland en Suid-Afrika en met inagtneming van die uitnemende dienste wat u bewys het aan ons onderskeie lande in die kring van die Algemeen Nederlands Verbond, wil ek graag van hier die geleenheid gebruik maak om u hartelyk geluk te wens met u verjaardag.
Mag dit u beskore wees om in oorbl yvende jare wat, u gegund word 'n nog nouer aanhaling van die bande tussen ons stamverwante lande te aanskou en daarmee die verdere verrysing van die struktuur waaraan u so naarstelik meegebou het. Nogmaals 'n warme handdruk.
Vriendelik groetend, die uwe
w.g. J.H. Viljoen.
Bij deze woorden van warme en welverdiende waardering sluiten wij in Nederland ons gaarne aan.