Betrek Zuid-Afrika in de lessen!
In wat de dichters zeggen spelen klimaat, geschiedenis, menselijke verhoudingen, levensgewoonten door en de Nederlandse jeugd moet dat leren zien. Dan leert men de leerlingen begrijpen, dat men niet kan volstaan met het overbrengen van eigen noties op een ander volk.
Het zou voorts aanbeveling verdienen om bij de lessen in de aardrijkskunde, ter verduidelijking van de verschillende structuren in de wereld, vooral voorbeelden te ontlenen aan Zuid-Afrika, opdat dat gebied zó geregeld onder de aandacht komt, dat het van alle kanten belicht en als goed uitgangspunt van vergelijking telkens weer genoemd wordt, zodat het een werkelijkheid gaat worden, welke nader komt tot de leerlingen.
Zo kunnen bv. de invloeden van zeestromen en landmassa's aan Zuid-Afrika worden verduidelijkt. Problemen van regenval en zonneschijn, zoals die elders gelden, gelden ook voor Zuid-Afrika. Er zijn daar struiksteppen, savanna's en woestijnen. Bevaarbare rivieren ontbreken er; dit feit speelt daar een rol. De invloed van de mens op het aanzijn van het land is duidelijk aantoonbaar. Kaapstad wordt genoemd als een voorbeeld van geografische inertie. Er zijn in de Unie historische tegenstellingen in soorten, de wereld heeft er te maken met verschillende rassen op zeer ver uiteenliggend ontwikkelingspeil, al met al genoeg materiaal om Zuid-Afrika in de lessen te betrekken. Gebeurt dat, dan zal er begrip komen voor de bijzondere toestanden, die daar bestaan en veel wat eerst bevreemdde zal dan een verklaring vinden.
Tact, vindingrijkheid, overredingskracht en deskundigheid zullen nodig zijn om wat hierboven werd aangegeven in het onderwijs en in de leerboeken te doen opnemen. Maar de mogelijkheden zijn talrijk.
Vertrouwd wordt op de goede geest, waarin een en ander zal worden aangepakt. Het gaat om het belang van Nederland en Zuid-Afrika elk afzonderlijk, maar ook van beide, in verband met elkaar.