Zijn er kansen?
Op die vraag moet, wat Australië betreft, worden geantwoord: weinige. Zolang Australië voor bepaalde beroepen, zoals arts, dierenarts, tandarts, geen elastischer politiek voert, zal de toeloop van dergelijke intellectuelen zeer beperkt blijven. Maar ook voor andere beroepen geldt, dat zij eerst officiële erkenning moeten vinden vóór en aleer een intellectueel, zonder zich al te veel risico's op de hals te halen, naar de rand der wereld kan trekken.
Dit alles wil niet zeggen, dat er in 't geheel geen kansen liggen voor de intellectuelen. Integendeel, zij zijn er wel degelijk, maar zij zijn beperkt en voor zover zij er zijn, moet voor de meeste beroepen in het oog worden gehouden, dat zij pas na een aantal jaren volledig kunnen worden beoefend. Men moet nl. meestal eerst een leerperiode doormaken. Wanneer men niet tegen studie en een aanvankelijk belangrijk lager levenspeil dan men in Nederland gewend is, opziet, heeft de intellectueel in Australië evenveel kansen als in Nederland. In sommige opzichten heeft hij er zelfs ruimere gelegenheid om zijn talenten te ontplooien. Het land is groot en wijd en de gevarieerdheid van bodem, klimaat, industrie, landbouw enz. is verrassend.
Dit artikel is geen pleidooi voor of een waarschuwing tegen emigratie van intellectuelen uit Nederland naar Australië. Het is bedoeld om een verklaring te geven van het feit, dat mr. Haveman heeft aangegrepen om zijn bezorgdheid te uiten over de bestaande lacune.
Zolang de pioniersperiode voortduurt - Australië verkeert nog in een toestand, welke men het beste kan vergelijken met die van de Verenigde Staten nu vijftig, ja zelfs honderd jaar geleden - is de intellectueel als immigrant een uitzondering. Slechts wanneer de Australische regering haar politiek wijzigt, kan in de toestroming van zulke emigranten verandering komen.