Slechts enkelen leren Nederlands
Met uitzondering van enkelen, die de lessen in het Nederlands, dat op de middelbare scholen in de steden Luxemburg, Diekirch en Ettelbrück gedurende een jaar facultatief werd onderwezen, volgen, verstaat de Luxemburger de Nederlandse taal niet.
Hoe weinig belangstelling voor deze facultatieve cursussen in het Nederlands onder de Luxemburgse jeugd bestaat, kan wel zeer overtuigend worden aangetoond met de mededeling, dat gedurende de laatste jaren nog geen tien van de ruim 3600 leerlingen die cursus in het Nederlands hebben gevolgd.
Op de hotelschool in Diekirch, waar het Nederlands verplicht is, zijn ongeveer 20 leerlingen ingeschreven, die dus ook allen Nederlands leren spreken.
De uitzendingen van Nederlandse programma's door ‘Radio-Luxembourg’ betekenen niet, dat het Luxemburgse publiek die uitzending zou verstaan. Het is nl. zo, dat de Luxemburgse Radio, welke een commerciële onderneming is en haar inkomsten trekt uit de verkoop van zendtijd, o.a. aan buitenlandse, dus ook Nederlandse firma's, muziekprogramma's aanbiedt (gramofoonplaten) en op deze wijze daarvoor reclame maakt.
De uitzending van nieuwsberichten in de Nederlandse, c.q. Vlaamse, taal is bestemd voor Nederlanders en Belgen.
Uit bovenstaande mededelingen blijkt nu wel duidelijk, dat de kennis van de Nederlandse taal in Luxemburg zeer bescheiden is.