** De plaats van het Hitlerregiem in de schoolboeken
Enige tijd geleden is er in Brunswijk een conferentie geweest over de Duits-Nederlandse betrekkingen. In verschillende kranten is daarover het een en ander medegedeeld. Hoewel de conferentie ons niet onbelangrijk voorkomt, zouden wij toch hieraan geen bijzondere belangstelling hebben geschonken, ware het niet, dat van Duitse zijde een voorstel was gedaan ten aanzien van de Nederlandse schoolboeken.
Van die zijde werd voorgesteld, dat de Nederlandse schoolboeken voortaan meer plaats zou-den inruimen voor de historische gebeurtenissen, die geleid hebben tot het ‘Hitlerregiem’ en het Duitse verzet tegen Hitler.
Deze opmerking heeft naar onze mening é é n goede zijde. Inderdaad is het gewenst, dat in onze geschiedenisleerboeken meer dan voorheen aandacht wordt geschonken aan de gebeurtenissen van le laatste tientallen jaren. Wij hebben de indruk, dat dit te weinig gebeurt. Geschiedenis moet niet alleen een ruime plaats aan het verleden inruimen, maar vooral ook aandacht schenken aan het heden.
Het verleden heeft o.i. slechts betekenis om het heden te verklaren; maar meer ook niet. In zoverre is de gedachte van de Duitse deelnemers aan bovenbedoelde conferentie juist.
Of het ‘Hitlerregiem’ in de Nederlandse schoolboeken een plaats moet worden ingeruimd, lijkt ons minder juist. Het Hitlerverschijnsel staat niet apart; het is een algemene stroming, die in meer landen en ook in ons land aan de dag is getreden en wij weten, dat het nog steeds aantoonbaar is.
Daarop te wijzen lijkt ons juist; maar op een bepaalde openbaring van dit verschijnsel te wijzen zou ons te veel doen afdalen in bijzonderheden.
De voornaamste vraag blijft naar onze mening, hoe het mogelijk is, dat dit ‘regiem’ ontstaan kon en in het bijzonder in Duitsland ontstaan is.