Geen Neerlandicus kan het zonder dialectstudie stellen
De heer A. Hukshorn in Schiedam vond in het 25-jarig bestaan van het Dialectbureau, dat in december werd herdacht, aanleiding om zijn mede verbondsleden iets te vertellen over dit voor onze taal zo gewichtige bureau.
Het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap liet, aldus het Schiedamse lid, in 1879 een onderzoek instellen naar de dialecten in ons land. Deze zeer tijdrovende arbeid werd na 1890 krachtig voortgezet door andere genootschappen. Offers van tijd, werkkracht en geld werden gebracht door hen, die voor deze werkzaamheden belangstelling hadden.
En vijf en twintig jaar geleden, in 1930 werden deze werkzaamheden georganiseerd en gecoordineerd door de opriching van het Dialectbureau, dat deel uitmaakt van de veel omvattende taak van de Koninklijke Academie van Wetenschappen.
Dit was wel een bescheiden begin, maar het bureau beschikt nu over een staf van medewerkers, verspreid over het gehele land, ook in België; zij verlenen geheel belangeloos hun medewerking aan de geregelde onderzoekingen, ten bate van de bestudering der dialecten. Al deze vrijwilligers zijn er zich van bewust, dat de dialectologie een onderdeel en een belangrijk onderdeel is van de taalkunde.
Vele mannen van het vak, deskundigen en taalgeleerden zijn bij dit werk ingeschakeld, waardoor een vruchtbare samenwerking verzekerd is tussen amateurs (in de goede betekenis van het woord) en de deskundigen.
Er is ook een uitstekende verstandhouding tussen het Amsterdamse Dialectbureau en dialectologen over de zuidergrens. Deze samenwerking zal ongetwijfeld leiden tot een grotere waardering in brede intellectuele kringen van Nederlands sprekender voor het prachtige werk dat door dit bureau en zijn medewerkers wordt verricht.
Prof. dr. C.B. van Haeringen drukt het in het interessante boekje ‘25 jaar Dialectbureau’ zo juist en kernachtig uit, als hij schrijft: ‘De dialectstudie is een zo belangrijk stuk Neerlandistiek geworden, dat geen Neerlandicus zonder schade kan nalaten er deugdelijk kennis van te nemen’.