Het Nederlands dreigt vergaarbak te worden van vreemde woorden
De voorzitter van de afdeling Utrecht van ons verbond, de heer Kroon, vond in het artikel ‘Afbraak en Opbouw’ in het oktober-nummer van Neerlandia, dat een ieder uit het hart gegrepen zal zijn, aanleiding om nog eens een ernstige waarschuwing te doen horen tegen onnodig gebruik van vreemde woorden in onze taal. In zijn brief wijst de heer Kroon op woorden als; niveau, im- en export, producten, consumenten, détailhandel, agrariërs, argumenten, contacten, contracten, categorieën, emi- en immigranten, situaties, relaties, problemen, positie, modeshows, exposities, transport, defensie, sector en aan-, af-, in- en toename.
Het gebruik van deze en zoveel andere woorden, die evengoed door goede Nederlandse woorden kunnen worden vervangen, leidt tot verarming van de moedertaal, welke, aldus de schrijver, juist in onze tijden hoog en zuiver moet worden gehouden, nu allerwege wordt gestreefd naar éénwording van Europa en zelfs naar een wereldfederalisme.
Wordt deze gedachte verwezenlijkt dan zullen alle landen, dus ook Nederland, iets verliezen van hun souvereiniteit, om plaats te maken voor een boven-nationaal gezag.
Maar al te zeer moet worden gevreesd, dat, bij een onverschilligheid onder ons volk als boven geschetst, die éénwording net verlies van onze eigen aard, waarvan cue eigen taal een onafscheidenlijk bestanddeel uitmaakt, zou kunnen medebrengen.
Daarom dienen wij onze taal zoveel mogelijk van vreemde smetten te ontdoen, opdat we bij een toekomstige éénwording met kracht de handhaving van onze taal in dat grote verband kunnen eisen en dat standpunt ook op goede gronden kunnen verdedigen.
In de eerste plaats, zo besluit de heer Kroon, dient het Algemeen Nederlands Verbond mede te werken aan het zuiver houden van de taal.