Franser dan de Fransen
Het merkwaardige is echter, dat taal en tradities beter en zuiverder werden bewaard dan door de in Frankrijk wonende Fransen. De zeer nationalistische Frans-Canadezen beschouwen de provincie Quebec als een aparte eigen staat met eigen tradities, een eigen levensbeschouwing, eigen ambities, zeer verschillend van die in de aangrenzende provincies Ontario en New-Brunswick.
Sterk afwijkend van de lauwe natuur der Nederlanders, leeft onder deze Fransen een ware obsessie om orthodox te zijn op het gebied van taal en tradities; er is een levendige belangstelling voor al wat Frankrijk betreft, Frankrijk van weleer en niet minder het hedendaagse Frankrijk; vooral wat kunst, literatuur, muziek, beeldhouwkunst en schilderkunst betreft. De Franse hedendaagse kunstenaars, redenaars, trekken in Quebec de grootste belangstelling.
De hier woonachtige Nederlander zal in Parijs méér opmerken van Amerikaanse en Engelse invloeden op de Franse geest dan in de provincie Quebec valt te bespeuren.
Hoe leven nu onze landgenoten in het op een heuvel gebouwde Quebec, een aan een Franse deftige provincieplaats herinnerende stad met kleine straatjes en uit de 17de eeuw daterende stadsmuren en poorten, fraaie oude herenhuizen en enige eeuwen geleden opgetrokken gebouwen?
In de eerste plaats dient gezegd te worden, dat de Nederlanders, die naar Canada willen emigreren en op spoedcursussen Engels hebben geleerd, wel teleurgesteld zullen zijn wanneer ze ontdekken, dat ze met hun nog groene Engels in Frans-Canada niet terecht kunnen.
De Frans-Canadezen mogen de Engels-Canadezen niet. Er is een zekere animositeit. Daarbij komt dat de belangrijke industrieën, ondernemingen, verzekeringsmaatschappijen veelal in handen zijn van Engels-Canadezen, die er op uit zouden zijn de Frans-Canadezen te exploiteren.
Men leeft dus altijd in een ‘kijk uit’-sfeer, wat nooit bevorderlijk is voor het aankweken van goede betrekkingen.
Door deze gezindheid van de Frans-Canadezen wordt de Engels-sprekende vreemdeling als Engels gezind beschouwd en als een ietwat verdacht persoon bekeken. Dat heeft voor de Engels sprekende Nederlanders nog al eens bittere ervaringen meegebracht.