Amerikaan maakte studie van Nederlandse immigratie
‘Nederlanders maakten het leven in Amerika rijker’
De Amerikaan Henry S. Lucas is van Nederlandse afkomst en heeft daardoor van jongsaf grote belangstelling gehad voor alles wat de Nederlandse immigranten betrof. Een gevolg hiervan is hat boek ‘The Netherlanders in America’, dat een zeer uitvoerig overzicht geeft van de Nederlandse immigratie in Amerika tussen 1789 en 1950.
Het plan om zo'n boek te laten schrijven rijpte bij de universiteit van Michigan ter gelegenheid van de viering van het eeuwfeest van de vestiging der Nederlandse kolonie in Michigan. De opdracht werd gegeven aan de heer Lucas, die, na een omvangrijke studie, een lijvig boekwerk van ± 750 bladzijden heeft samengesteld.
Hij heeft getracht met behulp van de bestaande literatuur, maar vooral door inlichtingen in te winnen bij de immigranten zelf, stap voor stap de geschiedenis te schrijven van alle Nederlandse vestigingen in Amerika en Canada.
De studie van Lucas is onderverdeeld in elf hoofdstukken, t.w.: De Nederlandse immigratie voor 1846; de oorzaken en de aard van de immigratie na 1846; de vestiging van Nederlanders in Michigan; Nederlandse emigratie naar Iowa; andere vestigingen in midden- en oost-Amerika; uitbreiding en spreiding; de Nederlanders in het Midden-Westen; de Nederlanders in het verre Westen, het Zuiden, het Zuid-Westen en Canada; armoede der bevolking in Nederland en haar geloof in een betere toekomst; de Nederlanders in de pers en politiek.
In het laatste hoofdstuk schetst Lucas de achteruitgang van de Nederlandse taal onder de immigranten en van het Nederlands nationalisme, de opvoeding van de Nederlandse immigrant, Nederlandse dichtkunst en de Amerikaanse Nederlander, zoals deze wordt gezien door de schrijvers van deze tijd.
In een korte samenvatting aan het slot van zijn boek merkt Lucas nog het volgende op:
De Nederlandse immigranten, onder wie ook gerekend worden Friezen, Oost-Friezen, Bentheimers en enkele Vlamingen, kwamen niet naar Amerika met de gedachte daar een nieuwe cultuur te aanvaarden en hun eigen cultuur op te geven, een cultuur gegrond op eeuwen van denken en werken.
Zij kwamen ook niet uit Nederland met de bedoeling het ene vaderland te verwisselen voor het andere. Duidelijk moet zijn, dat de immigrant naar het nieuwe land een rijke culturele nalatenschap bracht, die levend bleef, ook als hij de vele nieuwe levensvormen in het nieuwe vaderland omarmde. De Nederlandse immigrant heeft ongetwijfeld even veel aan Amerika gegeven als hij er van ontving en het leven in Amerika is verrijkt geworden door de bijdragen die de Nederlands immigranten Amerika gaf.