Wat in de krant stond
Het Amsterdamse Concertgebouworkest ondernam begin October een rondreis door België en gaf achtereenvolgens te Antwerpen (3 Oct.), Gent (4 Oct.), Brussel (5 Oct.), Luxemburg (6 Oct.) en Luik (7 Oct.) een concert onder leiding van Eduard van Beinum.
De Tweede Kamer heeft besloten om de uitnodiging van de Stat ender Ned. Antillen tot het zenden van een pari. afvaardiging voor een bezoek aan de Ned. Antillen te aanvaarden en, indien de Eerste Kamer overeenkomstig besluit, de voorzitter te machtigen een aantal leden aan te wijzen voor dit bezoek.
Ondanks de daar zo dringende behoefte aan vakarbeiders zijn er slechts 6000 arbeiders het afgelopen jaar naar Duitsland verhuisd. De grootste groep in Duitsland werkende buitenlanders wordt gevormd door de Nederlanders, van wie er daar ruim 21.000 zijn.
Binnenkort is de benoeming te verwachten van jhr mr P.D.E. Teixeira de Mattos, tot voor kort ambassadeur te Moskou, tot ambassadeur te Luxemburg.
Van 27 tot 29 October werd in het conferentie-oord Woudschoten een Benelux-studentencongres gehouden, waaraan 50 Nederlandse, 50 Belgische en 2 Luxemburgse studenten deelnamen. Op dit congres trachtte men door het leggen van contact tussen de studenten in de drie landen de verwezenlijking der Benelux te bevorderen. Het congres, werd door de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, mr J.M.L.Th. Cals geopend.
Beroepsastronomen uit alle delen der wereld zijn onlangs te Dublin bijeen geweest voor de negende assemblée van de Internationale Astronomische Unie. De aftredende voorzitter, de Amerikaanse astronoom Dr Otto Struve, heeft een verslaggever van United Press zijn grote bewondering en waardering voor het werk der Nederlandse astronomen kenbaar gemaakt.
‘Nederland heeft een voorbeeld gegeven met zijn bijdrage tot de astronomische wetenschap en hoewel Nederland een klein land is, doet het op dit gebied niet onder voor Amerika. Het is bijna niet te geloven, dat er in Nederland slechts vier universiteiten met astronomische centra zijn’. Voorts noemde hij prof. dr J.H. Oort een van de grootste astronomen in de wereld en tevens een van de meest bescheiden geleerden.
De afdeling Den Haag en omstreken van de Stichting Nederland-Zwitserland heeft haar seizoenwerkzaamheden geopend met een zeer geslaagde culturele bijeenkomst in de Rolzaal van het Binnenhof. De Zwitserse gezant in Den Haag, de heer D. Secrétan, sprak over ‘Het boek, dat ik zou hebben willen schrijven’.
Het tweede deel van de avond was aan de muziek gewijd: de jonge Zwitserse pianist Charles Dobler voerde een programma uit, dat werken van Beethoven en Schubert en een viertal werken van moderne Zwitserse componisten omvatte. Charles Dobler deed zich kennen als een pianist, van wie in de toekomst nog veel te verwachten valt. Het succes van zijn optreden, dat werd besloten met een toegift, was zeer groot.
Tot besluit van de avond bood de voorzitter der afd. van Nederland - Zwitserland, de heer J.F. van Aalst, de heer Secrétan een boekje met reproducties van schilderijen van Vermeer en de heer Dobler het boekje ‘Nederland in vogelvlucht’ aan.
Dezer dagen is de Nederlands-Arabische Kring opgericht. Het doel van de kring is het bevorderen van het contact tussen het Arabische cultuurgebied en Nederland.
De kring hoopt dit doel o.a. te bereiken door het organiseren en het verlenen van medewerking aan lezingen, filmvertoningen en tentoonstellingen in Nederland betreffende het Arabische cultuurgebied en aangaande Nederland in de Arabische landen, waarbij samenwerking zal worden gezocht met culturele en wetenschappelijke instellingen en verenigingen en daarvoor in aanmerking komende personen.
Het ‘Dagboek van Anne Frank’, het toneelstuk dat gebaseerd is op het dagboek dat werd bijgehouden door een tijdens de tweede wereldoorlog in een Amsterdams grachtenhuis ondergedoken Joods meisje, heeft dezer dagen in het Cort Theater te New-York een zeer geslaagde eerste opvoering beleefd.