Wat hield ons bezig 50 jaar geleden?
Een Curaçao-nummer.
Het twede halfjaar van Neerlandia-1905 zette al heel goed in met een uitstekend en fraai verlucht Curaçao-nummer, waaraan vele vooraanstaande deskundigen hun medewerking hebben verleend. Voor dit 44 bladzijden tellende overzicht werden de Juli- en Augustusnummers beschikbaar gesteld.
Nu de Ned. Antillen en Suriname dit jaar in het bijzonder onze belangstelling opeisen, omdat in October a.s. H.M. Koningin Juliana, vergezeld van Z.K.H. Prins Bernhard, enige weken in de West zal vertoeven, hebben we met zeer veel vreugde ons verdiept in het Curaçao van 50 jaar geleden. De geschiedenis van het eiland, het bestuur uit die dagen, Curaçao in vogelvlucht, landbouw, veeteelt, handel, scheepvaart en nijverheid, de visserij en het onderwijs in alle schakeringen worden ons op de allerprettigste wijze getekend. Het Curaçao-nummer opent met een overzicht van de groep A.N.V.: ‘De Nederlandse Antillen’ van de hand van de toenmalige secretaris J.A. Snijder Jr.
Een der eerste daden van de eind November-1904 opgerichte groep was het doen verschijnen van het Curaçao-nummer, dat ongetwijfeld in Nederland en daarhuiten een zeer goede indruk zal hebben gemaakt en de verwachtingen zal hebben gewekt, dat het in de West ‘waerachtigh wel gaen zou’.
Maar de jonge groep deed meer.
Evenals op Aruba en St. Eustatius werd ook op Bonaire door de hulp der Boekencommissie een boekerij opgericht.
Daar twee studiebeurzen elk van f 500,- door het Hoofdbestuur waren beschikbaar gesteld kon een oproep tot de Curaçaose jongelieden worden gericht om zich op te geven als gegadigde, teneinde de gelegenheid te verkrijgen 4 à 5 jaren in Nederland verder te studeren.
Naar Nederland vertrokken in 1905: J. Sprockel en C. Veeris.
Een som van 50 gld werd ter beschikking gesteld van het Comité in Nederland tot oprichting van een standbeeld van de stadhouder-koning Willem III.