Gouden Jubileum van de Wereldbibliotheek
Op 1 Mei 1905 richtte de letterkundige Lion Simons de ‘Maatschappij tot verspreiding van goede en goedkope lectuur’ op, met de bedoeling om ook de minst bemiddelden met het goedkope boek te bereiken.
In de Meimaand van dit jaar bestond deze, naderhand ‘Wereldbibliotheek’ geheten, stichting dus viftig jaar.
Het gouden feest van de Wereldbibliotheek en de herdenkng van het dertigjarig bestaan van de W.B.- vereniging hadden aller aandacht in ons land, ook van het Algemeen Nederlands Verbond, dat bij zijn taak om zoveel mogelijk goede en goedkope boeken onder onze landgenoten in den vreemde te brengen en zo de liefde voor de moedertaal aan te kweken, op voortreffelijke wijze werd bijgestaan door de Wereidbibliotheek, welke zo veel heeft gedaan voor de volkskracht en de volksontwikkeling in en buiten ons land.
Ter gelegenheid van het dubbele feest werd in het American hotel te Amsterdam een receptie gehouden, waar de huidige directeur van de W.B., de heer J.C. Winterink, van de raadadviseur van het Ministerie van O., K, en W., Mr Schölvinck, de mededeling ontving, dat H.M. de Koningin hem had benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. De stad Amsterdam schonk het bestuur de zilveren medaille van Amsterdam.
Bij het daarna volgend diner sprak Dr Julien Kuypers, de kabinetschef van de Belgische Minister van openbaar onderwijs, een rede uit; ook voor België is de W.B. van zeer groot belang, hetgeen o.a. ook blijkt uit de vestiging van een filiaal in Antwerpen.
In de vijftig jaren van haar bestaan gaf de W.B. bijna 2000 titels uit, vaak in talrijke herdrukken en 12 millioen exemplaren werden verspreid.
Deze boeken waren tot 25 Mei te bezichtigen op een keurige en zeer overzichtelijke tentoonstelling, ingericht in een der bovenzalen van de bekende boekhandel van Van Stockum te 's-Gravenhage.
Deze tentoonstelling. die wij enige malen bezochten, gaf een verrassend beeld van de prachtige arbeid door de W.B. gedurende een halve eeuw verricht. Men komt diep ovdcr de indruk van de goede keuze, die de leiding deed en soms ook van de durf om bepaalde werken uit te geven of te herdrukken.
Ter eleeenheid van de herdenkingsfeesten heeft de W.B. een zeer aantrekkelijk boekje uitgegeven, onder de titel: ‘Historische tocht door de wereld van het boek in Woord en Beeld’, dat ons in 140 bladzijden op allerpleizieriqste wijze vertelt over de stichting en de groei van de W.B., waarbij 2 grote figuren worden genoemd en naar voren geschoven: Dr Lion Simons (1862-1923) en Jhr Dr N.J. van Suchtelen, geboren in 1878 in Amsterdam en sinds 1913 reeds aan de W.B. verbonden tot 1948, toen deze, in 1949 overleden, schrijver-uitgever aftrad en opgevolgd werd door de huidige directeur, de heer Winterink, die bijna 50 jaar geleden in 1908 als jongmaatje bij Dr Simons in dienst trad, om in 1936, na het doorlopen van alle rangen, onderdirecteur en in 1947 mededirecteur te worden.
In het tweede gedeelte treden we de wereld van het Boek binnen. Alle phasen, welke het boek heeft te doorlopen, worden er in behandeld.
Het Algemeen Nederlands Verbond spreekt gaarne de verwachting uit, dat de Wereldbibliotheek, waarmede al zo vele jaren uitstekende en vriendschappelijke betrekkingen over en weer worden onderhouden, in steeds stijgende lijn zal gaan en met frisse kracht de opvoeding van ons volk tot zelfstandig denken en werken zal blijven bevorderen, dat zij zal toenemen in groei en betekenis bij het brengen onder de mensen van de boeken van onze cultuurdragers bij uitnemendheid, waardoor mede het doel van ons Verbond, om nl. de Nederlandse cultuur in de wereld uit te dragen, ten volle zal worden gediend.