Kaapstad
*
Welk een onvergetelijk schouwspel ontvouwt zich voor onze ogen, wanneer wij de Tafelbaai binnenstomen en de witte gebouwen van Kaapstad aan de voet van de Tafelberg zichtbaar worden!
Wij naderen het land van zonneschijn en het is niet voor niets, dat op de Zuidafrikaanse kalender met zijn prachtige gekleurde platen de woorden prijken (jammer genoeg niet in het Afrikaans, maar in het Engels): ‘Het is zonnig vandaag in Zuid-Afrika’. Deze enkele woorden zeggen veel, heel veel, want het betekent, dat het daar vandaag zonnig weer is, morgen en overmorgen, dat daar altijd de zon schijnt. En juist die zonneschijn is het voor een heel groot gedeelte, die Zuid-Afrika zo geliefd maakt bij de bewoners, zowel als bij de toeristen.
Door de Portugezen kreeg de Kaap meer algemene bekendheid bij het zoeken naar een weg naar het rijke Indië. De Portugezen noemden haar toen ‘Cabo Tormentoso’, de Stormkaap, omdat het daar zo kon spoken, maar de Portugese koning gaf haar de naam van ‘Cabo Bono Esperanto’, ‘Kaap de Goede Hoop’, de naam, die zij nog steeds heeft behouden.
Voor ons Nederlanders begint de belangstelling voor de Kaap pas, toen Jan van Riebeeck in 1652 daar voet aan wal zette. Dat was het historische moment en het was het Algemeen Nederlands Verbond, dat indertijd het initiatief nam om telkeu jare op 6 April die gedenkwaardige dag te vieren.
Vele geslachten van Nederlanders hebben sindsdien hun bestaan in Zuid-Afrika gevonden en zijn in Kaapstad aan wal gegaan. Steeds meer Nederlanders trekken daarheen. Is het dan een wonder, dat Kaapstad een der grootste afdelingen van het Algemeen Nederlands Verbond heeft? De afdeling Kaapstad heeft een roemrijk verleden en steeds gaat haar werk onverpoosd verder. De afdeling bezit de grootste bibliotheek, die het A.N.V. gesticht heeft. In Zuid-Afrika vormt het A.N.V. een hechte en zeer gewaardeerde schakel, die Nederland op cultureel gebied met Zuid-Afrika verbindt.
Thans, drie eeuwen na de komst van de eerste Nederlanders aldaar, bevindt zich op het Kaapse schiereiland een stad met zijn vele voorsteden, zo mooi en zo groots opgezet, daarbij gesteund door de natuur, dat men zich met verbazing afvraagt, hoe zij zich daar op zulk een wijze heeft kunnen ontwikkelen.
In Kaapstad wemelt het van herinneringen aan onze voorzaten. Bij een wandeling door de stad ziet men nog in de straten vele door Nederlandse kolonisten geplante bomen, waarvan sommige reeds twee en een halve eeuw oud zijn.
Naast nauwe straatjes in het oude gedeelte van de stad, kan men prachtige en brede lanen en boulevards bewonderen, waar fraaie gebouwen en indrukwekkende wolkenkrabbers de indruk geven, dat men zich in Amerika bevindt. Maar vergeten wij niet, dat Kaapstad de in- en uitvoerhaven is voor het grootste deel van de gebieden, waaruit de Unie van Zuid-Afrika bestaat.
De Adderleystraat, weleer Herengracht genoemd, loopt dwars door de stad; daar en in de naaste omgeving bevinden zich de musea, de schouwburgen, de bioscopen, de grote restaurants en hotels.
Kaapstad is rijk aan historische gebouwen, die men steeds naar waarde heeft weten te schatten. Daarnaast vinden wij ruime parken met prachtige bomen en de mooiste flora in alle kleuren. Daardoor gelijkt het gehele Kaapse schiereiland met zijn bergachtig terrein en vooral de meest uiteenlopende natuurtaferelen, op een beeld uit de sprookjeswereld.
Het is wel zeer moeilijk een greep te doen uit het vele bewonderenswaardige dat Kaapstad biedt, overtuigd als wij zijn, dat wij daarbij veel belangrijks onvermeld moeten laten.
‘Het Kasteel’, de eerste nederzetting van de Nederlanders is voor ons wel het belangrijkste. De bouw is begonnen in 1652 op de plaats waar eens de uit hout en leem opgebouwde verblijfplaats van Van Riebeeck stond. Onder de vloer bevindt zich nog het hol, dat in de oude tijden als gevangenis dienst deed.