Verschillende stijlperioden in de muziek
Lezing van Jan Out voor de stud. afd. te Nijmegen
Op uitnodiging van de Studenten-afdeling van het A.N.V. hield de heer Jan Out, dirigent van het Gelderse Orkest, op Donderdag 25 November een lezing over; ‘Verschillende Stijlperioden in de muziek.’
Het was bijzonder de moeite waard om op deze wijze nader kennis te maken met de heer Out, die, zoals hij zelf opmerkte, een nader contact met de Nijmeegse Studenten zeer op prijs stelde. In het bijzonder omdat hij van dezen veronderstelde dat ze in staat zouden zijn het culturele peil van de burgerij van Nijmegen te verheffen. ‘Waar Studenten zijn bloeit de kunst in al haar vormen’, merkte de Heer Out op; hij voegde er echter aan toe, dat dit (nog?) niet toepasselijk is op Nijmegen. Hier is b.v. het concertbezoek belangrijk minder dan in andere Nederlandse grote steden.
In zijn voordracht besprak de Heer Out de ontwikkeling van de muziek van het Nabije Oosten en de verwantschap hiermede aan het Gregoriaans. Hij behandelde kort Renaissance en Barok en verluchtte dit met werken van Palestrina en Bach. Iets uitvoeriger behandelde hij de ‘Klassiekers’ en sprak tenslotte over de Franse impressionisten, voornamelijk Debussy, waarvan hij ‘A l'après midi d'un faune’ liet horen.
De Heer Out besloot zijn lezing met een kort woord over Nederlandse componisten.
Na een korte pauze volgde een zeer levendige gedachtenwisseling, welke slechts het vergvorderde uur vermocht te beëindigen.