Bonaire en Curaçao, die hun belangrijkheid zeker niet ontlenen aan hun uitgestrektheid. Curaçao is zo groot als Walcheren en Zuid-Beveland en Aruba als Texel; toch zijn deze twee eilanden van internationale betekenis, ten eerste door de daar gevestigde olie-industrie (raffinaderijen en bunkerstations), in de tweede plaats vanwege de grote strategische waarde, welke aan deze eilanden met hun prachtige, veilige, natuurlijke havens dient te worden toegekend, met betrekking tot een mogelijke verdediging en bescherming van het Panamakanaal.
Curaçao werd in 1499 door een Spanjaard, Alonso de Ojeda, ontdekt. In 1634 verjoegen de Hollanders de Spanjaarden en in 1643 werd Peter Stuyvesant de eerste gouverneur van Curaçao, later ook van Nieuw Amsterdam. Een standbeeld bij het Peter Stuyvesant College, waarover straks meer, herinneren aan deze grote vaderlander.
Onder meer door de gewijzigde verhoudingen tussen Spanje en de Zuidamerikaanse gebieden had Curaçao in de 19de eeuw commercieel met vele moeilijkheden te kampen. Na 1916, toen de Shell begon met het bouwen van raffinaderijen voor de olie uit Venezuela, verheugde dit eiland zich in een ongekende bloei. Hoe belangrijk Curaçao als aanloophaven werd, blijkt o.a. uit de cijfers van 1952, toen 8,462 oceaan- en 1,609 zeilschepen in de havens van dit eiland werden geteld.
Door het luchtverkeer is Curaçao verbonden met Aruba en Bonaire, met Venezuela, Miami, New-York, Amsterdam en van de laatste twee plaatsen uit met vrijwel de gehele wereld.
Curaçao is een eiland met een aangenaam klimaat, met dag- en nachttemperaturen, welke schommelen tussen gemiddelden van 80 en 70 graden. De regelmatig waaiende Noord-Oost-passaat doet de temperatuur lager schijnen dan de thermometer aangeeft. De regenval is zó gering, dat een algemeen te kort bestaat aan goed drinkwater, waarin de Overheid voorziet door het destilleren van drinkwater uit zeewater. In de regenmaanden tussen November en Maart kan men met zware regenbuiten worden gezegend, maar overigens is Curaçao het land van de eeuwige zon.
Het eiland heeft diepe, grillig gevormde baaien, die aan zeeschepen een veilige ligplaats bieden. Als voornaamste baai noemen we het Schottegat, waaraan de terreinen van de C.P.I.M. liggen. De St Annabaai, waarover de beroemde schipbrug, de Koningin Emmabrug ligt, deelt Willemstad, hoofdstad van Curaçao in tweeën, de wijken Punda en Otrabanda. Goede wegen zijn over het 60 km lange eiland aangelegd, waar dagelijks vele Amerikaanse auto's snellen over dit gedeeltelijk heuvelachtige eiland, dat in de St Christoffel zijn hoogste punt heeft.
De bevolking telt 110.000 zielen, bestaande uit 40 tot 50 landaarden. De inheemse bevolking bestaat uit afstammelingen van indertijd ingevoerde Afrikaanse negers, Portugese Joden, vele Hugenoten, kenbaar aan hun Franse naam en afstammelingen van Zwitserse, Deense en Duitse nationaliteit en Nederlanders.
Op Curaçao wordt Nederlands, Engels en Spaans gesproken en het papiamento, een ‘gebroken Spaans’, zoals Pater Schabel het indertijd uitdrukte, maar dan vermengd met vele niet-Spaanse elementen zoals Portugees, wat Engels, Frans, Indiaans, Nederlands natuurlijk en vermoedelijk ook enkele Afrikaanse woorden.
Bij een tocht over het eiland passeert men ook het F.D. Roosevelt-Huis, gelegen tegen de top van de Araratheuvel, residentie van de Amerikaanse Consul-Generaal, een geschenk van de Curaçaose bevolking, uit dankbaarheid voor de vruchtbare en zegenrijke samenwerking tussen de Verenigde Staten en Curaçao tijdens de tweede Wereldoorlog.
Voorts dient te worden gewezen op het Curaçao's museum, een prachtig gerestaureerd herenhuis in oud-Curaçaose stijl, door de onvermoeide werkzaamheid van Dr Engels ingericht tot museum, waar men zowel culturele als natuurhistorische voortbrengselen van het eiland kan bewonderen.
In dit museum worden ook regelmatig tentoonstellingen gehouden.
Op de A.B.C.-eilanden mag het lager onderwijs zonder enige beperking goed worden genoemd. Sinds enkele jaren is op Curaçao zelfs een lagere technische school.
Voor het middelbaar onderwijs op de Antillen is de jeugd aangewezen op Curaçao, waar naast elkaar staan; het Radulphus-College voor katholieke jongens, het R.K. Instituut voor middelbaar onderwijs ‘Maria Immaculata’, voor katholieke meisjes, en de openbare H.B.S., genaamd ‘Peter Stuyvesant College’, waarvan in dit nummer een foto is opgenomen van het nieuwe, pas in gebruik genomen gebouw, terwijl op Aruba een driejarige H.B.S. in de vraag naar middelbaar onderwijs tracht te voorzien.
Het Peter Stuyvesant College, waarvan de heer W. Meijer directeur is, heeft een A-, een B- en een C-afdeling (de literair-paedagogische afdeling), het Radulphus-College een B-, een C- en een Hogere Handelsschool-afdeling, Maria Immaculata een M.M.S. en een C-afdeling.
De literair-paedagogische afdeling, in Nederland onbekend, heeft een programma, dat veel overeenkomt met dat der oude kweekschool; wie dan ook na 5 jaar het H.B.S.-diploma verworven heeft, kan na een jaar een aanvullend onderwijzersexamen doen.
Alle drie middelbare scholen zijn in nieuwe gebouwen gevestigd; de openbare H.B.S. is het laatst tot stand gekomen, in September 1954 in gebruik genomen, maar nog niet officieel geopend, omdat het gymnastieklokaal, het sportveld en de tennisbanen nog op voltooiing wachten.
Zoals de foto weergeeft is het een prachtgebouw, gebouwd door de firma Bohama, naar het ontwerp van architect A. de Vries, die, begaafd met zin voor kunst en werkelijkheid, trots mag zijn op zijn schepping.
In de rechtervleugel bevinden zich dertien leslokalen, een directeurs- en een leraarskamer, benevens een prachtige studiezaal. De linkervleugel herbergt de vaklokalen en een practicum, zoals er in Nederland weinige zullen gevonden worden.
Op de tweede verdieping is nog een overblijflokaal, dat ook als vergaderzaal dienst kan doen. Achter de school komt in de toekomst de gehoorzaal, waarvan de stichting ook door het Algemeen Nederlands Verbond hartelijk zal worden toegejuicht. Er is nl. een groot gebrek aan zalen voor uitvoeringen en vergaderingen in Willemstad. De Stadsschouwburg, tegelijk bioscoop, is nu al sinds maanden niet beschikbaar voor uitvoeringen,