Nog twee zenders Wereldomroep
De regering heeft in beginsel besloten toestemming te verlenen tot de bouw van nog twee 100 kw zenders ten behoeve van de Wereldomroep. Zoals bekend, is men thans bezig met de bouw van één 100 kw zender. Door dit voor de wereldomroep verheugende besluit heeft de regering de raad gevolgd die de Nozema in 1950 in haar verslag gaf, waarbij een doeltreffend werken voor de Wereldomroep slechts mogelijk werd geacht met behulp van de bestaande 45 kw zender te Lopik en daarnevens de bouw van drie sterke zenders.
Te Lopik verrijst een zendergebouw waarbij reeds rekening werd gehouden met de mogelijkheid het door enige uitbreiding geschikt te maken voor de huisvesting van drie zenders. Bij de N.V. Philips Telecommunicatie te Hilversum is de eigenlijke zenderinrichting in aanbouw. Indien voor de andere twee hetzelfde type wordt aangehouden, zal de bouw ervan belangrijk kunnen worden versneld. De eerste zender hoopt men in het najaar van 1954 in gebruik te kunnen nemen.
Met de huidige in gebruik zijnde zender is de Wereldomroep zeer achter, mede tot teleurstelling van de vele Nederlanders over de gehele wereld. De kracht van Huizen met zijn 5 en 7½ kw zenders is zodanig, dat zij te gemakkelijk door sterke buitenlandse zenders wordt weggeblazen. Dit euvel zal verholpen zijn als de drie 100 kw zenders in gebruik zijn. In de brief van het ministerie van O.K. en W. wordt de mogelijkheid open gelaten voor de plaatsing van één der zenders elders dan in Lopik. Dit houdt vermoedelijk verband met het feit dat destijds uit de West een verzoek binnenkwam om op Curaçao een 100 kw zender voor de Wereldomroep te plaatsen. Toen gaf men dit verzoek weinig kans; wellicht wordt het nu echter opnieuw onder ogen gezien.