Dr P.C. Visser spreekt in de afd. Utrecht over Voor-Indië
De heer Dr P.C. Visser, laatstelijk ambassadeur bij de Sovjet-Unie, heeft op 6 Maart 1953 een lezing gehouden over zijn indrukken van Voor-Indië.
Op duidelijke en vaak humoristische wijze vertelde hij van het land en de bewoners van het voormalige Brits-Indië, omdat hij de kennis van het verleden nuttig en nodig acht voor een goed begrip van het heden, nu India en Pakistan zelfstandige dominions zijn geworden. De tegenstellingen waren in Voor-Indië groot en veelvuldig, zowel onder de bevolking en haar talen als, mede daaruit voortvloeiende, in leefwijze en gewoonten, in grond- en geldbezit.
De bevolking was verdeeld in Hindoes, Mohammedanen en een gering aantal Christenen, ieder met eigen geloofsregels en gebruiken en die zich zo weinig mogelijk of geheel niet met elkander inlieten. Ongeveer twee-derden der bevolking waren Hindoes, die in vier Kasten waren verdeeld, terwijl nog een vijfde kaste, die officiëel niet was genoemd, door de maatschappelijk laagst geplaatsen werden gevormd (paria's). De afscheiding tussen de Kasten werd streng gehandhaafd, waarvan spreker verschillende voorbeelden noemde. Na de rust werden tal van lichtbeelden vertoond, aan de hand waarvan spreker zijn rede nog nader toelichtte.
Na afloop lieten de zeer vele aanwezigen op ondubbelzinnige wijze hun erkentelijkheid blijken.
F.K.