Koetjes en kalfjes uit Sao Paulo
Terwijl bij U, Nederlanders, de eerste lentedagen schuchter hun intrede beginnen te doen, gaan wij in São Paulo de zachte Braziliaanse winter tegemoet. De ochtenden zijn koud; het palmbeach en soortgelijke lichte stoffen beginnen uit het stadbeeld te verdwijnen. Bij de dames doet een warm jasje goede diensten.
Wij kunnen niet nalaten te schrijven, dat São Paulo een stad is vol uitersten en tegenstellingen. São Paulo, met 2.250.000 inwoners, is zeer gunstig centraal gelegen en de voornaamste industriestad van Brazilië. Koortsachtig snel breidt de stad zich uit. Brede ‘avenida's’ en enkele parken geven de stad lucht. ‘Ik word er nerveus van’, zei een ‘Paulista’ (dat is een inwoner van Sao Paulo) één dezer dagen. ‘Verleden maand was dit nog een leeg stuk grond en nu kom ik terug...... en er staat een fabriek’.
Zoals elke Braziliaanse stad, vertoont ook São Paulo het beeld van gloednieuwe, heldere ‘edificio's’ naast verweerde, rode daken en vuilgrijze muren. De stad heeft veel open plekken, die liggen te wachten op de aannemer. Versleten gebouwen worden zonder medelijden neergemokerd. Enkele statige torens duiden op de aanwezigheid van verschillende kerken. ‘O Viaduto do Chá’, een breed viaduct, dat één van de grote verkeersaders overspant, ligt in het centrum. De naam van dit viaduct, ‘Theeviaduct’, ontleent zijn betekenis aan het feit. dat enkele tientallen jaren geleden zich hieronder nog theeplantages uitstrekten.
In elk jaargetijde bieden de grote publieke markten een overvloed van fruit, waaronder vele tropische soorten met een verrukkelijke smaak.
Ondanks de voortschrijdende techniek en de uitbreiding in recordtempo heeft de stad nog enkele schilderachtige tradities behouden. Zo kan men bijvoorbeeld in de rustige buitenwijken nog kudden geiten tegenkomen, die aan de deur van de klant gemolken worden. Nog kan men in het razende verkeer de oude twee-wielige boerenkarren zien, die door ezels worden getrokken.
Het kerkelijke leven in São Paulo is overwegend katholiek en op Zondagen bezoekt het volk in grote getale de kerken.
Een goede weg verbindt São Paulo met Santos en vele Nederlanders gaan voor de weekovergangen naar de bekende koffie-haven, waar de zee tot zwemmen noodt en de brede stranden zich honderden kilometers langs de kust uitstrekken. De asfaltwegen zijn uitstekend berijdbaar. Daarbuiten is de grond zanderig en hardrood gekleurd
Voetbal behoort tot de geliefkoosde sport van de Paulistas en op Zondagen is dan ook het Pacaembüstadion, dat plaats biedt voor 100.000 personen, tot aan de nok gevuld. De clubs bestaan uitsluitend uit beroepsvoetballers.
Op de renbanen van de Jockey-club wedijveren kostbare Braziliaanse paarden met de allerbeste uit het buitenland.
São Paulo houdt van een gezond materialisme......
São Paulo is hard op weg een Metropool te worden......
Voor de wetenschap en de cultuur heeft men vele eigen gebouwen opgericht. De stadsbibliotheek is ondergebracht in een wolkenkrabber van eerbied afdwingende afmetingen. Het Museum voor Moderne Kunst biedt vele tentoonstellingen en looft elk jaar verschillende studiebeurzen uit, ten einde jonge Braziliaanse kunstenaars in de gelegenheid te stellen in Europa te studeren.
Geen Nederlander verzuimt een bezoek aan het Butantan slangen-instituut, waar 2400 slangen tegengif produceren. Op de bezoeker maakt Sao Paulo vaak de indruk van ‘niet af’ te zijn. Voortdurend staat het kleine naast het grote...... De bezoeker kan zich nauwelijks een goed beeld van de stad vormen. Hoewel de wolkenkrabbers Amerikaans aandoen, bemerkt men al gauw, dat São Paulo een eigen, typisch Braziliaans aanzicht heeft.
Met kracht wordt de modernisering voortgezet. Oude wijken worden radicaal gesloopt...... Ruimte, ruimte, voor uitbreiding !....
Het is een indrukwekkend gezicht. Het is moeilijk, zo in het begin, de werkelijke omvang van de vooruitgang van deze stad te omvatten. Er wordt koortsachtig gewerkt op elk gebied. Waar enkele jaren geleden nog open velden waren, staan nu fabrieken of moderne huizen. De stad groeit omhoog, opzij, aan alle kanten.
Wilt U enkele cijfers met betrekking tot São Paulo, de werkstad? São Paulo vertoont een voortuitgang van 330% in industriële vestigingen sinds 1938 en verbruikt meer electrische stroom per afnemer dan Chicago. Spreekt men met een enthousiast Paulista, dan komt maar al te vaak het overbekende verhaal naar voren van São Paulo, de krachtige locomotief, die de overige twintig lege wagons trekt van Brazilië. Met die twintig lege wagons worden dan de overige staten van Brazilië bedoeld. De stad São Paulo heeft 15.000 fabrieken en 350.000 industrie-arbeiders. De staat São Paulo heeft 30.000 fabrieken met 610.000 arbeiders. De spoorwegen hebben meer dan 27.000 mensen in dienst. Veel ‘fabrieken’ hebben echter niet meer dan 6 arbeiders...... In São Caetano, een buitenwijk van Sço Paulo, zetten 3.000 General Motors employé's automobielen en trucks in elkaar, waarbij staal wordt gebruikt van de Volta Redonda fabriek bij Rio de Janeiro. De Ford automobielenfabriek heeft thans 3.500 arbeiders in dienst en maakte meer dan 13.000 auto's in 1950. Er zijn fabrieken voor electromotoren, radiotoestellen, banden, margarine, ijskasten, springmatrassen, rayon, cement, cellulose, staal, lucifers, chemicaliën en aluminium; ook het Braziliaanse porcelein en glaswerk beginnen een goede naam te veroveren. Er wordt meestal tot 6 uur in de namiddag gewerkt, daarna begint de aanval op bussen en trams.
São Paulo is niet langer een ver afgelegen Braziliaanse stad, vol onbekende mogelijkheden, en uitsluitend het domein van heel enkele Nederlandse kooplieden in koffie en katoen. Snelle KLM-vogels hebben de afstanden teniet gedaan. In 28 uur overbrugt men de 11.000 km, die Sèo Paulo van Nederland scheiden. Van Enschede, Stavoren, Venlo, Amsterdam, 's-Heeren- hoek, en van waar al niet, zijn de Nederlandse kooplieden, importeurs, technici en administrateurs overgekomen naar die snel opkomende stad, om te werken bij Philips, de Hollandse Bank-Unie, Nemaza, Berkhout & Cia en veel zelfstandige bedrijven en firma's. Wij, Nederlanders in São Paulo, zijn bevoordeeld. Onze kust (b.v. Santos), is tropisch; maar de waterrijke, vrucht-