* * De Rijksverzekeringsbank in het goud
Bij gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Rijksverzekeringsbank heeft de Directie aanleiding gevonden tot het doen schrijven en uitgeven van een goed geschreven gedenkschrift, dat onder de titel van ‘50 jaren sociale verzekering’ thans voor me ligt.
Het geeft in een tiental hoofdstukken inderdaad een overzicht van de belangrijke sociale arbeid, die ten bate van de sociaal zwakkeren in de afgelopen jaren is verricht.
Dat de Rijksverzekeringsbank hierbij in het midden staat spreekt van zelf.
Toch is dat weer niet zó, dat iemand alleen maar met deze instelling als zodanig op de hoogte wordt gebracht.
Integendeel. Op ieder blad van dit geschrift wordt de lezer ingelicht over de sociale betekenis, die de Bank heeft voor de bevolking van Nederland. Deze inlichtingen worden bovendien verduidelijkt door aardige tekeningen en sprekende beeldgrafieken.
Voor velen zal het tot stand brengen van de Ongevallenwet 1901 een onvergeeflijke vergissing hebben geschenen.
Natuurlijk was die wet verre van ideaal.
En zeker niet, zoals ze uiteindelijk in het Staatsblad is verschenen.
Maar ondanks alle gebreken is ze het begin geworden van een reeks wetten en van een met moeite opgebouwd verzekeringsapparaat, waardoor velen, talloos velen, bij hun zorgen voor het dagelijks leven en voor de oude dag, geholpen zijn.
In dat opzicht mag Nederland met enig recht zijn sociale arbeid van de laatste halve eeuw bewonderen.
Wij denken dan ook en vooral aan de z.g. revalidatie van hen, die in het arbeidsproces ernstig invalide zijn geworden.
Daartoe heeft de Bank een eigen inrichting op de terreinen van het Burgerziekenhuis te Amsterdam, terwijl zij samenwerkt met andere dergelijke centra, o.a. dat van de Stichting ‘De Hoogstraat’ te Doorn.
Hier leren degenen, die ernstig letsel hebben gekregen, zich aan hun tekort op enig gebied aan te passen, zich te oefenen, hun prothesen te leren gebruiken en door een practische herbekwaming en indien nodig een omscholing in staat te stellen om opnieuw opgenomen te worden in het arbeidsproces.
De lezing van dit eenvoudige gedenkschrift heeft ons de gelegenheid gegeven om in vogelvlucht de geschiedenis te overzien van de sociale wetgeving sinds 1901, waarbij de Rijksverzekeringsbank zulk een voorname plaats heeft ingenomen.