Zuid-Afrika
Onze culturele betrekkingen met Zuid-Afrika
Het bericht volgens hetwelk de Excellenties Bosman, gezant der Unie van Zuid-Afrika in Nederland, en Stikker, Nederlands minister van Buitenlandse Zaken, namens hun onderscheidenlijke regeringen een cultureel verdrag tussen beide landen hebben gesloten, zal zeker al degenen verheugen die zich van de geestelijke verwantschap van het volk der Lage Landen met dit van de vroegere Boerenrepublieken terdege bewust zijn.
De overeenkomst, die minstens vijf jaar van kracht zal blijven, heeft hoofdzakelijk voor doel de cultuur van beide landen wederzijds te steunen en aan te moedigen door uitwisseling van leerkrachten, bevordering van het wetenschappelijk onderzoek, uitlening van boeken, het inrichten van voordrachten, concerten, tentoonstellingen, terwijl film en radio eveneens tot de beoogde toenadering zullen moeten bijdragen.
De uitwisseling der bekrachtigingsakten zal geschieden te Pretoria, nadat de parlementen van beide landen het verdrag hebben goedgekeurd.
In verband met deze aangelegenheid rijst onmiddellijk de vraag wanneer de Belgische regering er zal toe overgaan een gelijkaardig verdrag met het bevriende Zuid-Afrika te sluiten. Het ware immers al te gek dat een vlotte en geregelde uitwisseling van Nederlandse cultuurwaarden tussen Nederland-zelf en de Zuid-Afrikaanse Unie zou kunnen plaats vinden, en niet tussen Vlaanderen - waar toch ook vele vooraanstaande letterkundigen, kunstenaars en toondichters gevestigd zijn en Zuid-Afrika, wegens het uitblijven van een verdrag, dat ons als een dringende en noodzakelijke aanvulling voorkomt van de overeenkomst die door de heren Bosman en Stikker werd ondertekend. Wordt daar binnen afzienbare tijd werk van gemaakt, dan zullen wij er de Belgische regering dankbaar voor zijn ook dit aspect van de Benelux-gedachte niet te hebben verwaarloosd.
Noot van de redactie: ‘Die Brandwag’ van 1 Juni 1951 bericht, dat een dergelijk verdrag ook met België wordt afgesloten.