Brussel
De ééndaagse autotochten, ingericht door het bestuur der afdeling, blijken hoe langer hoe meer in de smaak der leden te vallen. Niet minder dan 23 personen meldden zich aan voor de gezellige uitstap welke ons, door mooi en zonnig weer begunstigd, op Hemelvaartsdag naar de Nederlandse provincie Noord-Brabant voerde.
Alle deelnemers bevonden zich tijdig op de plaats van samenkomst, zodat stipt op het vastgestelde uur kon worden vertrokken. De secretaris had de leiding van de tocht, en gaf bij de doortocht van belangwekkende steden en dorpen de nodige toelichtingen van cultuurhistorische of plaatselijke betekenis.
Over Mechelen en Lier, het begenadigde geboorteoord van talrijke Vlaamse letterkundigen en kunstenaars, vervolgens over Herenthals, met zijn H. Waltrudiskerk en het sierlijke stadhuis uit de 15de eeuw, werd naar Kasterlee gereden, waar te midden van de heerlijke Kempische omgeving een korte rustpoos werd genomen. Te Retie kregen de reisgenoten gelegenheid de eeuwenoude linde op het stemmig dorpsplein te bewonderen, en éénmaal Arendonk voorbij lag de Nederlandse grens al in het verschiet. De douane-formaliteiten waren spoedig vervuld, en nu ging het in één stuk door tot Eindhoven, waar onze groep omstreeks het middaguur aankwam. Jammer genoeg kwam er van een voorgenomen bezoek aan de Philips-fabrieken niets terecht, omdat er die dag niet werd gewerkt. Toch liet het omritje, dat wij met de toerauto rond de reusachtige gebouwen maakten, al voldoende beseffen welke enorme uitbreiding deze wereldbefaamde Nederlandse onderneming in de loop der jaren heeft genomen.
Vele reisgenoten maakten van het oponthoud gebruik om een verfrissing te bestellen, of even een kijkje in de stad te nemen. De rusttijd was alweer gauw om en weldra snorde onze gerieflijke wagen over een kaarsrechte baan naar het schilderachtige Boxtel toe, wiens rijzige kerktoren al uit de verte zichtbaar is. Nu werd de omgeving bijzonder mooi, en in de buurt van Vucht ontvouwde het heidelandschap zich in al zijn lentepracht. Aan de ‘IJzeren Man’ werd er de nodige tijd voor het middagmaal afgenomen, en dan was het nog maar een kort ritje tot 's-Hertogenbosch, de fiere hertogelijke stede, die eeuwenlang met onze eigen Brabantse steden: Brussel, Leuven en Antwerpen samenleefde, en waar de prachtige St Janskathedraal nog getuigenis aflegt van dit glansrijk gemeenschappelijk verleden.
Een bezoek aan dit meesterwerk van Middeleeuwse bouwkunst, de mooiste Gothische kerk van Nederland, mocht vanzelfsprekend niet achterwege blijven. De ongewone vormenweelde der buitenarchitectuur, de triomf der verticale lijn, die vooral in de statige middenbeuk zo treffend tot haar recht komt, het machtige orgel van 1629, de doopvont en de kunstschatten die men er aantreft, wekten algemene bewondering.
Een laatste blik op het standbeeld van Jeroen Bosch, de schilder der helse visioenen, en de tocht wordt voortgezet over Waalwijk, het centrum der Nederlandse schoenindustrie, door een land met ruime vergezichten, waar hier en daar nog een oude molen de wacht houdt, naar het vestingstadje Geertruidenberg, aan de Zuidelijke rand van het Biesbosch of Bergse Veld, waar tengevolge van de rampspoedige Sint Elisabethsvloed in 1421, talloze dorpen aan het onstuimige watergeweld ten prooi vielen.
Van Geertruidenberg ging de reis dan in Zuidelijke richting naar Oosterhout, met zijn eigenaardige, onvoltooide toren en van daar over een enig mooie weg naar Breda, het bedrijvige en smaakvol aangelegde stadje aan de Mark, zetel der Koninklijke Militaire Academie, dat als nijverheidscentrum in de jongste jaren een groeiende betekenis heeft gekregen. Op de Markt werd uitgestapt, en van de toegestane rustpoos maakten de meeste reizigers gebruik om de oude Kerk en enkele andere merkwaardige gebouwen van naderbij te gaan bekijken, of langs de drukke winkelstraten te kuieren.
De duisternis was reeds ingevallen toen onze groep te Wuustwezel de grens bereikte, waar het douaneonderzoek zonder noemenswaardig tijdverlies geschiedde. Nu in één rit naar Antwerpen, en van daar over de nieuwe autoweg naar Brussel, met een laatste, kort oponthoud te Boom, en de prachtig geslaagde tocht, waarover alle deelnemers uiterst voldaan waren, behoorde alweer tot het verleden. Bij het hartelijk afscheid drukten allen het verlangen uit, er een volgende keer weer bij te mogen zijn.