Prof. Dr L. Grootaers te Leuven gevierd
Prof. Dr L. Grootaers, de bekende taalgeleerde en dialectoloog, werd op 26 November jl. door de academische overheid der Leuvense Universiteit, zijn collega's professoren en de studenten der faculteit van letteren op waardige wijze gehuldigd naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag.
In de promotiezaal van de Universiteit had voor de gelegenheid een academische vergadering plaats, bijgewoond door talrijke vooraanstaande personen, waaronder Mgr Van Wayenberg, rector magnificus, Mgr Litt, vice-rector, oud-minister prof. Blanquaert, pro-rector van de Gentse Universiteit, de professoren H.J. Van de Wijer, Sobry, Van der Essen, Van den Eynde, Rombouts, e.a.
In zijn inleidende toespraak heette prof. Van de Wijer de Nederlandse gasten, nl. prof. Kloeke, uit Leiden, vertegenwoordiger van de Leidse Universiteit, prof. Gerlach Royen en P.J. Meertens, hartelijk welkom, en dankte hij tevens oud-minister Blanquaert, prof. F. Baur, senator, bestuurder der Koninklijke Vlaamse Academie, Dr Herbillon, voorzitter der Waalse afdeling van de Koninklijke Commissie voor Toponymie en Dialectologie, en de Luikse hoogleraren Rutten en Corin, voor hun vererende aanwezigheid.
Spreker loofde vooral de gemoedelijkheid en het opgewekt karakter van de gevierde, en had een woord van bijzondere waardering over voor Mevr. Grootaers die haar echtgenoot in zijn uitgebreid navorsingswerk flink heeft geholpen.
Prof. Dr J.L. Pauwels legde vooral de nadruk op de baanbrekende arbeid die op het gebied der dialectenstudie door prof. Grootaers werd verricht.
Hij prees verder de nauwgezetheid, waarmede de geleerde zijn taak ter harte nam, en herinnerde er terloops aan, dat een der taalkundige werken van Prof. Grootaers in Zuid-Afrika als academische handleiding in gebruik is, terwijl hem, uit hoofde van zijn onbetwiste vakkennis, de phonetische bijdragen voor de Winkler Prins' Encyclopedie werden toevertrouwd.
Daarna kwam prof. Kloeke aan het woord, die namens de Nederlandse Universiteit en Z. Exc. Dr Rutten, Nederlands minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, hulde bracht aan zijn trouwe vriend uit het Zuiden, waarmede hij 36 jaar lang samenwerkte. Kloeke noemde hem een uitmuntend kenner van Belgische dialectaangelegenheden, bij wie men nooit vergeefs te rade ging.
Na prof. Baur, die een hulde-adres voorlas, opgesteld door Dr Goemans, werd nog het woord gevoerd door Dr Herbillon, de Waalse mede-voorzitter van prof. Grootaers in de Koninklijke Commissie voor Toponymie en Dialectologie, Dr C. De Baere, die de groet bracht van de Zuid-Nederlandsche Maatschappij voor Taal, Letterkunde en Geschiedenis, en Mgr Van Waeyenbergh, rector magnificus, die aan de hand van het huldealbum heeft kunnen vaststellen, dat prof. Grootaers' werk tot ver buiten de grenzen bekend is, en het voorwerp is geworden van een huldebetoon dat de Leuvense Alma Mater met fierheid vervult.
In een gemoedelijke en ongedwongen trant dankte prof. Grootaers, nadat het applaus, dat zijn verschijning op het podium begroette, enigszins was bedaard, de ont werpers
DOET HET NU!
Het komt voor, dat iemand uit eigen beweging, uit innerlijke drang om het Verbond te steunen, zich als lid aanmeldt. Zo iemand is bezield door de spreuk: ‘Doe het nu’. Zulke mensen zijn er weinig. De meesten houden van uitstel, vooral als het gaat om zich voor het lidmaatschap aan te melden. Morgen komt er toch weer een dag en dan zal de kaart wel gepost worden.
Maar de volgende dag zijn de goede voornemens vervaagd. Op andere feiten wordt de aandacht gevestigd en de kaart blijft liggen. Het nieuwe lid meldt zich niet aan.
Leden van het Verbond! Gij zijt mensen van de daad. Op U rust de plicht dit nieuwe lid op te geven. Laat het niet aan hem over en geeft ons nog heden zijn naam op. Stelt niet uit tot morgen, wat gij heden doen kunt.
DOET HET NU!
van deze hulde, en bracht hij enkele typische bijzonderheden uit zijn loopbaan als taalgeleerde en beoefenaar van de dialectenstudie in herinnering. Hij betuigde tevens de academische overheid zijn erkentelijkheid voor de steun en de aanmoediging welke hem van die kant nooit werden onthouden.
Deze officiële viering werd met een feestmaaltijd in een Leuvens spijshuis besloten, waar in menige tafelrede de gulle collegiale vriendschap en de wetenschappelijke toewijding van de gehuldigde nogmaals werden verheerlijkt.
Het Algemeen Nederlandsch Verbond, dat de eer heeft prof. Dr L. Grootaers onder zijn oudste en trouwste leden te mogen rekenen (zijn toetreding dagtekent van 1908), begroet in hem, naast de man van studie en taalzuivering, ook de stambewuste Nederlander, die reeds in zijn jeugdjaren het goede werk, dat onze vereniging beoogt, op prijs wist te stellen. En wenst hem van harte: ‘nog vele jaren’!
M.v.G.