** Het gaat niet goed in Indonesië
Het gaat niet goed in Indonesië. Natuurlijk hebben wij hier niet de algemene toestand op het oog. Daarover 'n hartig woordje te schrijven zou mogelijk zijn. Maar getrouw aan de geschiedenis van het A.N.V. en zijn doel, zullen wij alles, wat zweemt naar een bepaalde politieke gedachtengang, laten rusten. Voorzover het dan mogelijk is. Want de mening zou kunnen worden verdedigd, dat alles iets met politiek te maken heeft. En die aldus redeneren zouden misschien nog wel gelijk hebben ook.
Als wij dan ons artikel beginnen met een ‘het gaat niet goed in Indonesië’, bedoelen wij daarmee, dat het misloopt met een belangrijk stuk Nederlandse cultuur, zoals die in Indonesië in verloop van een paar eeuwen heeft wortel geschoten en is gegroeid.
⋆ ⋆ ⋆
Niemand, die in Indonesië komt, zal kunnen ontkennen, dat hij die Nederlandse cultuur overal ziet.
Zeer concreet. Daar is de taal, de lectuur, die hij leest, de film, het toneel, de godsdienstige beleving, het onderwijs, de organisatie van het bestuur, de administratie, de rechtspraak, de hygiëne, de geneeskundige dienst, de cultures, de handel, enz.
Het zal duidelijk zijn, dat door de inwerking van de Nederlandse cultuur op de Indonesische samenleving er een wisselwerking is geweest, die haar sporen heel duidelijk heeft achtergelaten.
Wij kunnen ons zelfs voorstellen, dat er in de loop van volgende eeuwen een nieuwe cultuurvorm zou zijn ontstaan, waarin duidelijk en aanwijsbaar de invloed van ‘vreemde’ en ‘inheemse’ cultuur zou op te merken zijn.
Dat zou niet alleen begrijpelijk zijn en verklaarbaar, maar ook goed.
In de geschiedenis van veel volken is dat verschijnsel vast te stellen.
Het kan ook moeilijk anders.
In Nederland zelf kunnen wij dat immers evenzo zien. Heel duidelijk zijn hier Friese, Saksische, Frankische en zelfs nog Keltische elementen aan te wijzen in allerlei vorm van cultuur.
⋆ ⋆ ⋆
Dat gebeurde in Indonesië heel rustig ook.
Dat proces van versmelting was reeds lang aan de gang.
Maar thans wordt in dat proces, dat in de laatste tientallen jaren kalm en zonder schokken - over het algemeen gezien dan - verliep, wel heel ruw ingegrepen.
En zo ontstaat er thans onder de invloed van dat ingrijpen in dit historisch proces een culturele nood. Vooral voor hen, die hier wel heel dicht leven bij Nederland en wel heel vertrouwd zijn met de Nederlandse cultuur.
⋆ ⋆ ⋆
In dit verband vermelden wij hier, wat het in Indonesië verschijnende blad ‘De Banier’ dienaagaande meedeelt. Het blad schrijft dan het volgende:
Wij mogen gerust spreken van een culturele nood onder de Nederlanders in de Oost. Wij zien hier dagelijks verder de dingen afbreken, die de Nederlandse cultuur en wetenschap met zoveel moeite en opofferingen - ook ten bate van de Indonesische volkeren, en dat mogen wij nog wel eens in herinnering brengen! - hier heeft gesticht.
Om te beginnen de Nederlandse taal en het on-