onbuigzame Vlaming niet vergeefs is geweest, en dat het nageslacht hem dankbaar blijft gedenken.
Na een plechtige mis in de Lieve Vrouwkerk te Dendermonde, bijgewoond door Mevrouw Dosfel, haar dochter Lutgarde en talrijke vooraanstaande Vlamingen, werden bloemen neergelegd op het grafmonument van hem, wiens hele leven in dienst stond van een heerlijk ideaal: de geestelijke verheffing van zijn volk.
In de loop van de namiddag werd het inrichtend comité ontvangen door de burgemeester en wethouders der naburige gemeente St Gillis, en volgde een academische zitting, waarop o.m. het woord werd gevoerd door Prof. Dr Goosenaerts, de heren Arthur De Bruyne, E.P. Vervinckt en Prof. Dr Jozef Muls, die het betrekkelijk korte leven van Lodewijk Dosfel (hij stierf op 44-jarige leeftijd) in herinnering brachten en vooral de nadruk legden op de bezieling, die van deze eerder teruggetrokken en toch, door zijn zeldzame wilskracht, zijn nimmer falend plichtsbewustzijn, zijn onaantastbare beginselvastheid, zo gezaghebbende geestelijke leider is uitgegaan.
Het voordragen van een gelegenheidsgedicht en de uitvoering van bekende Vlaamse liederen droegen er mede toe bij om het succes te verzekeren van deze hulde, een groot Vlaming ter ere, die besloten werd met een machtige samenzang van ‘Groeninghe’ en ‘De Vlaamse Leeuw’.
De toetreding van Lod. Dosfel tot de Vlaams-activisme-beweging in de oorlogsjaren 1914-18 moge uiteenlopend worden beoordeeld, het staat evenwel vast, dat de fiere en moedige houding van de schrijver van het Katholiek Activistisch Verweerschrift - ook tijdens zijn gevangenschap - hem onder de Vlamingen meer vrienden dan vijanden heeft bezorgd, en dat zijn voorbeeld van grenzeloze toewijding en onuitputtelijke offervaardigheid tot bij de hedendaagse jeugd een onmiskenbare en diepe weerklank heeft gevonden.
M.v.G.