Van hier en daar
Schiermonnikoog
In het Noorden van Nederland ligt het mooie Waddeneiland Schiermonnikoog.
Verlaten en eenzaam wordt het omspoeld door de zee; ten Noorden door de Noordzee, ten Zuiden door de Waddenzee.
Eentonig voor wie het niet hoort; maar altijd anders voor wie geleerd heeft er naar te luisteren.
Een eiland, waar 's zomers vertier is voor wie er ontspanning zoekt; 's winters stil en doods alleen geschikt voor sterke naturen, die hier worden tot rustige, wijze mensen.
Het heeft een eigenaardige naam en een geschiedenis, die velen niet kennen.
'n Verslaggever van ‘Trouw’ bezocht het eiland en vertelde er o.m. het volgende van.
Komaan, hier is de brief van de abt van het Cisterciënser klooster Claercamp te Rinsumageest aan David van Bourgondië, bisschop van Utrecht.
‘...... insula vocata communiter et appellata Sciramoncken each......’
Aangezien de bisschop even weinig van het eiland wist als de meeste Nederlanders van thans, helpt heer Peter hem uit de droom met de geschiedenis van het kloosterbezit, dat zo aan alle zijden door het water wordt omspoeld.
‘...... het eiland gewoonlyk Schiramoneken each geheten......’
De broeders uit Rinsumageest hadden er vanouds een hof, een kapel en begraafplaats (grangiam seu curtem una cum capella nec non cimeterium) - ge kunt het bijkans zingen.
Blijft echter het raadsel, waarom de monniken, die daar woonden, ‘schiere’ monniken werden genoemd, wel omdat ze schiere of grijze pijen droegen.
Zo staat nog anno 1950 in het wapen van Schiermonnikoog: ‘In zilver een omgewende monnik in grijze pij, barrevoets staande op een grond van groen, in de rechterhand een rozenkrans met gouden kruis, de linkerhand opgeheven met uitgestoken wijsvinger’.
De monniken hebben het eiland dus eerst bezeten, daarna pas de oud-zeekapiteins. En wie vandaag naar de pastoor vraagt, vindt alleen een geestelijke verzorger in de gezondheidskolonie van zwakke kinderen. Midden in het dorp staat een Hervormde kerk - de domineesplaats is vacant -; er is een Gereformeerde kerk en een Hervormde Evangelisatie. Vele eilandbewoners zijn in de loop der jaren vrijzinnig geworden.