betaling van 160 gulden verlangd, de betaling van de rest der koopsom werd over 10 jaar verdeeld.
Aangelokt door betere vooruitzichten en na vele teleurstellingen, ontberingen en ziekten doorgemaakt te hebben in een boschkolonie, vestigden eenige Hollanders zich in 't jaar 1911 in Carambehy, waarbij anderen uit Nederland zich aansloten, totaal een 10-tal families, naast een 30 families van andere nationaliteit.
Na een groot jaar hield de werkverschaffing op en begon 't verloop, doch de Holl. kolonisten konden door de zuivelbereiding behoorlijk in hun onderhoud voorzien.
Onbekwame leiding en ongeschikte kolonisten tot 't uitoefenen van intensiever landbouw, waren de oorzaken, dat de kolonisatie in Carambehy moest mislukken, en de Braz. Railway Comp.ie zette de kolonisatie stop; door een slecht finantieel beheer had 't haar een mooi stuk geld gekost.
Een gedeelte van 't land, dat niet verkocht was en in de onmiddellijke nabijheid van de Hollandsche nederzetting groot 3400 H.A., bood de Comp.ie een Hollandsche familie ter overneming aan op gunstige betalingsvoorwaarde; welk aanbod werd aangenomen, waardoor de Hollandsche kolonisten de beschikking kregen over bijna 5000 H.A. Stoffelijk kon de kolonie zich nu verder geleidelijk ontwikkelen, door geboorte breidde het zielental zich belangrijk uit. Tot bevordering van de stoffelijke belangen, werden in den loop van de jaren een Coöperatief Zuivelfabriekje, een maalderij en een landbouwvereeniging opgericht.
Naast de stoffelijke werden de geestelijke belangen niet vergeten. 's Zondags werd een godsdienstige bijeenkomst gehouden, waartoe de Comp.ie een gebouwtje beschikbaar had gesteld. Een Luthersch predikant uit een naburige plaats ging eens in de drie maanden voor om Gods Woord ten verkondigen en zoo noodig den doop te bedienen; later werd dit waargenomen door een Duitschen Geref. predikant.
't Vergaderzaaltje werd na jaren te klein, waarom besloten werd een behoorlijk kerkje te bouwen, aan ruim 120 personen zitplaats biedende. Door de bijdragen aan geld en in natura kon de bouw voltooid worden.
Aanraking werd gezocht met de Classis Buenos-Aires - Argentinië en met de Gedeputeerden van de Chr. Geref. Kerken in N. Amerika voor de zending in Z. Amerika. De Classis Buenos-Aires zond kosteloos haar maandelijksch Kerkblad; door den verren afstand was de kennismaking vooreerst niet in een vaster kerkelijk verband om te zetten. Toen de Chr. Geref. Kerk van Noord-Amerika zich bereid verklaarde een predikant te zenden, dien ze voor 2 jaar op haar eigen kosten zou onderhouden, werd de Kerk te Carambehy door een predikant uit de Classis Buenos-Aires geïnstalleerd. In Januari 1935 deed Ds. Muller uit Noord-Amerika zijn intrede, waardoor tevens een belangrijke grenslijn in 't kerkelijk leven overschreden werd.
Van den aanvang af, had men, door de omstandigheden begunstigd, een gevoel van saamhoorigheid aangekweekt. Om in gevallen van nood te voorzien, werd een ondersteuningsfonds opgericht.
Belangrijke gebeurtenissen als huwelijk, overlijden, ongeluk raken niet alleen een familie, maar de heele kolonie; vrije feestdagen worden gemeenschappelijk doorgebracht met picnic of spel, geregeld en onder toezicht van de ouderen.
Om de kinderen de eerste beginselen van lezen, schrijven, rekenen enz. bij te brengen werd een onderwijzer aangesteld. De Braziliaansche regeering laat sinds 1931 onderricht geven in de Portugeesche taal; een schoolgebouwtje, plaats biedende voor ongeveer 40 kinderen, werd zooveel mogelijk naar de eischee des tijds ingericht. De Ned. Regeering gaf eenige jaren een steun van ongeveer 400 gulden 's jaars, maar haar bezuinigingsmaatregelen strekten zich helaas ook tot onze school uit, zoodat de subsidie niet meer werd uitgekeerd sinds 1934.
De ouderen hielden streng vast aan de Nederlandsche taal, zeden en gewoonten, wat van veel invloed geweest is op 't jongere geslacht.