Zuid-Afrika
De ‘Kaapsche Molen’ in eere hersteld
Op ‘Groote Schuur’ vond 1 Februari j.l. een treffende plechtigheid plaats. Toen werd n.l. de uit de 18de eeuw dagteekenende Hollandsche molen na algeheele herstelling, waarvoor de Unieregeering gezorgd had, weder in werking gesteld. De Nederlandsche regeering heeft de wieken met de zeilen en den ‘staart’ geschonken. Het herstelwerk is uitgevoerd door het Dep. van Publieke Werken, onder toezicht van den Nederlandschen molenmaker Cremer, die daarvoor uit Nederland was overgekomen en overleg had gepleegd met de bekende vereeniging ‘De Hollandsche Molen’, die in ons land op dat gebied zooveel en goed werk heeft verricht.
Wat de geschiedenis van dezen ouden molen aangaat, kan worden medegedeeld, dat zij staat op de plaats ‘Welgelegen’, een deel van het bekende landgoed ‘Groote Schuur’, de ambtelijke woning van den Eerste Minister der Unie. Deze plaats ligt op de helling van den Duivelsberg, het deel van den Tafelberg, dat bij Rondebosch uitkomt. De plaats ‘Welgelegen’ (welk een veelbeteekenende naam!) werd in 1676 aan Godlieb Opperman toegekend. Bijna 100 jaar later kocht Jacob van Reenen haar en zij bleef in het bezit zijner nakomelingen, totdat Cecil Rhodes haar kocht, om ze bij zijn bezitting ‘Groote Schuur’ te voegen. Uit een ingesneden jaartal blijkt de molen door een Van Reenen in 1796 te zijn voltooid. Hij wordt ook genoemd ‘Mosterts Molen’, naar Gijsbert Mostert van Reenen.
Bij het weder in werking stellen van den Kaapschen Molen, heeft Dr. H.A. Lorentz, Nederlandsch gezant en gevolmachtigd minister, in het Nederlandsch en het Engelsch het woord gevoerd en de samenwerking geroemd, waardoor dit Hollandsch gedenkteeken tot stand is gekomen. Voor de opening van den molen overhandigde de heer Clarkson, minister van Openbare Werken hem een gouden sleutel, waarop de molen ijs afgebeeld.
Onder begunstiging van prachtig weer werd de plechtigheid door tal van dames in een keur van zomerkleeding bijgewoond. Onder de Nederlandsche werden opgemerkt: mevr. Lorentz, echtgenoote van den Gezant, mevr. Merens, echtgenoote van onzen Consul, mevr. H.C. Jorissen, Baronesse van Lynden van Limburg Stirum, Freule von Hemert, mevr. de Vos van Steenwijk, mevr. von Skene, onder de dames uit de Afrikaansche samenleving: mevr. Senator F.S. Malan, mevr. Dr. Steenkamp, mevr. Beyers, Watermeyer en een groot aantal Engelschsprekende dames. Gen. Hertzog woonde de verrichtingen met groote belangstelling bij, evenals vele parlementsleden en consuls met hun dames.
Bij de inwerkingstelling werden de wieken in den feeststand, den z.g. Zondagsstand gebracht, d.w.z. in dien van een schuin kruis. Een vijfde gedeelte van de wiekborden was weggenomen en