West-Indië
Caribisch of Caraibisch?
Wie het opstel van den heer Menkman ‘Nog eens Antilia’ in Neerlandia van Maart 1936 gelezen heeft, zal misschien belang stellen in het volgende.
In de kuststreken van Guyana woont een Indianenvolk, dat zichzelf Kalienja noemt. Kort voor de komst der Europeanen in Amerika, hebben Kalienja's een inval gedaan in de Antillen en zich gevestigd op St. Vincent, Dominica, Guadeloupe en misschien nog enkele eilanden, waarbij ze de mannen der oorspronkelijke bevolking hebben gedood en opgegeten.
De naam Kalienja is vrij zeker voortgekomen uit een ouderen naam, die ongeveer Karipona moet hebben geluid en iets van dien aard herkennen wij in de namen, die Columbus in 1492 vernam: het volk Caniba, Canima, Carib, Caribale, Caribe, het land Canibato, Caritaba. Daar ligt de oorsprong van Spaansch Canibal, soortnaam voor menscheneters, en Caribe, naam van de Indianen van Dominica enz. en van de Kalienja's van het vasteland.
De Nederlanders hebben aanvankelijk deze namen overgenomen, doch later hebben zij die Indianenvolken Caraïb genoemd, waarschijnlijk nadat de Franschen dien naam hadden ingevoerd voor de Indianen van Dominica enz. (de Kalienja's noemen zij Galibi). Franschen hadden n.l. in de 16e eeuw aan de kust van Brazilië van Tupi-Indianen vernomen, dat deze, in het bijzonder hun profeten of priester-dokters, in het Tupi Caraïbe geheeten, ten deele zouden afstammen van de eilandbewoners in het Noorden. Wellicht zijn de Franschen er zoo toe gekomen, om die eilandbewoners Caraïbe inplaats van Caribe te noemen.
De vraag of wij voortaan volgens de laatste spelwijze Caraib, of volgens de voorlaatste Cari(e)b zullen schrijven, laat zich invoegen in het aanhangige spellingvraagstuk, want ook zij, die ‘Franse’ inplaats van ‘Fransche’ willen