behoeve van zeelieden van elke nationaliteit Hospitaalkerkschip te Amsterdam 2 kisten leesstof zonden voor het Hospitaalkerkschip ‘De Hoop’. Tezamen in Europa 494 kisten.
Aan de Nederlandsche Ambulance van het Ned. Roode Kruis, die naar Abessinië vertrok, gaven wij een 25-tal boeken mede.
B. Zuid-Afrika. De Universiteit van Zuid-Afrika 1 kist, het Nederlandsch Cultuurhistorisch Instituut te Pretoria 9 kisten, de Vrijheidsbond te Pretoria 2 en het Normaalkollege te Pretoria 1 kist, tezamen in Transvaal 13 kisten. Naar den Oranje-Vrijstaat zonden wij 1 kist aan het Hoofd der School te Goede Moed; naar de Kaapprovincie 1 kist aan de Universiteitsbibliotheek te Stellenbosch en naar Zuidwest, het mandaatgebied (de vroegere Duitsche kolonie), 2 kisten en wel een aan het Hoofd der School op de plaats ‘Geduld’ nabij Outje en 1 een de FAK (Federasie van Afrikaanse Kultuurverenigingen) te Walvischbaai. Tezamen 17 kisten.
C. Noord-Amerika. Wij zonden een kist aan de John van Pruyn Library, een onderdeel van de Public Library te Albany, 2 kisten aan den heer E. Sluiter van Los Angeles voor zijn studie aan de Universiteitsboekerij te Berkeley, Californië en 1 kist aan onzen vertegenwoordiger C. Ingwersen te Neerlandia, Alberta, Canada, die een bibliotheekcommissie samenstelde voor de opgerichte boekerij. Tezamen 4 kisten.
D. Zuid-Amerika. Voor de Hollandsche Leeskring te Los Pinos, in Argentinië zonden wij 1 kist, aan den heer Ter Ellen ten behoeve van de Zuidafrikaansche Boerenkolonie te Chubut 2 kisten, aan onzen vertegenwoordiger te Lima (Peru), den heer P.C. Montauban 1 kist, aan den Gezaghebber op Saba 1, en aan de Gereformeerde kerk op Curaçao 3 kisten. De Volksboekerij te Nieuw-Nickerie in Suriname ontving 2 en de Padvindersvereeniging te Paramaribo (Suriname) eveneens 2 kisten. Tezamen 12 kisten.
E. Azië. Naar Nederlandsch-Indië werden 9 kisten gezonden t.w. aan de Zendelingen K. van der Kljft te Kolaka (Celebes), K.A. Bot te Tobelo (Halmaheira) en J. Eigendaal te Miei (eiland Jappen, Nieuw Guinea) ieder 1 kist. Op verzoek van het Centraal Comité voor Steun aan werkloozen in Ned.-Indië werden aan de volgende adressen kisten met boeken gezonden: Hoofdbestuur Indo-Europeesch Verbond te Batavia voor zijn kolonisaties in de Giesting, Berasan en Kesiler; Stichting Immigratie en Kolonisatie Nieuw-Guinea voor zijn kolonisatie in Manokwarie, de Kolonisatie Nieuw-Guinea met zijn kolonisatie in Abelsdorp in Hollandiadistrict en de Katholieke Kolonisatie Poeloe Laoet en, op verzoek van de Indische Maatschappij voor Individueele werkverschaffing in Ned.-Indië, aan de werkkampen voor de opleiding van kolonisten te Lawang en te Oengaran ieder 1 kist.
VASTE MEDEWERKERS:
Arnhem (Oosterbeek Hoog): A.J. Schreuder, Joubertweg 2; |
Breda: H.G.M. Mathol de Jongh, Baronielaan 294; |
De Bilt: J.J. Mac Kenzie, 1ste Brandenburgerweg 5 (tel. 28328); |
Dordrecht: C. van Son, Aardappelmarkt 19 (tel. 4207); |
Groningen: Mej. H.M.M. Nyhoff, Ubbo Emmiussingel 155 (tel. 974); |
Haarlem: Ir. P.N. Max, Verspronekweg 109; |
leiden: Mevr. de Wed. Dr. M. Kist-Bok, Boisotkade (tel. 1202); |
Rotterdam: Mej. G.P. Hardenberg, Willem Buytenwechstr. 75b (tel. 34543); |
Voorburg: F.M. Schoof, Vijverhof 8 (tel. 779320); |
Wageningen: Jhr. Ir. W. Laman Trip, Nassauweg 22 (tel. 2673); |
Wassenaar: Mevr. A. Bremer-Buekers, Duinvoetlaan 12, Park de Kieviet (tel. 716137). |
Van al onze medewerkers ontvingen wij leesstof toegezonden, van sommigen zelfs geregeld iedere maand. Onze medewerker te De Bilt, de gep, kol. J.J. Mac Kenzie sloeg zelfs geen maand over en wist door woord en geschrift in de provincie Utrecht groote belangstelling voor het boekenwerk op te wekken.
De ophaaldienst in Leiden moest door omstandigheden worden gestaakt. Voor de door de firma Gerzon welwillend verleende medewerking waren wij dankbaar. Onze medewerkster, mevr. Kist-Bok, blijft in Leiden met groote toewijding voor ons werk bezig. (Slot volgt.)