Werkzaamheden over Juli-November
In de maanden Juli - November werden 201 kisten verzonden.
Naar het Bureel voor Vlaanderen te Antwerpen 154 kisten, naar de Vlaamsche Opvoedingscentrale te Kapellen 10, naar de Evangeliehuizen te Ronse, Dendermonde en Brugge ieder 1 en naar den schoolbestuurder te Mariahorebeke 1 kist.
Naar Zuid-Afrika verzonden wij 6 kisten, t.w. 3 naar het Nederlandsch Cultuurhistorisch Instituut te Pretoria en 3 naar het Universiteitskollege te Potchefstroom.
Verder werden gezonden: naar den Nederlandschen Bond in Duitschland 3 kisten, naar 3 zendingsposten in Nederlandsch-Indië te Kabandjalie (Oostkust van Sumatra), Banda Neira, (Ambon) en Kota Mobagoe (Noord-Celebes) ieder 1 kist, naar de Library of Congress te Washington 1 kist, naar den Nederlandschen Consul te Santo Domingo 1 kist ten behoeve van de Nederlandsche kolonie aldaar, naar de Christian Reformed Church Library te Vancouver 2 kisten, naar de Netherlands Hostel te Vancouver 1 kist, aan de Nederlandsche kolonie te Carambehy (Brazilië) 1 kist, aan de Nederlandsche Vereeniging te Detroit (V.S. van N.-A.) 1 kist, naar de Public Library te Winnipeg en Toronto in Canada ieder 1 kist, naar den gezaghebber op Aruba (Ned. West-Indië) 1 kist.
De drie lichtschepen op de kust ‘Maas’, ‘Haaks’ en ‘Terschellingerbank’, ‘Noordhinder’ en ‘Schouwenbank’ ontvingen ieder 1 kist, terwijl 9 kisten naar zeemanshuizen in Rotterdam en Amsterdam gezonden werden.
In het geheel werden derhalve in het jaar 1934 tot 15 November 484 kisten verzonden.
In September verliet de 4000ste kist, sedert de oprichting op 18 October 1902, het boekenhuis.
Het was in Juli vijf jaren geleden, dat met de werkzaamheden in Vlaanderen een begin werd gemaakt. De dankbare Vlamingen hebben dit lustrum niet vergeten en boden een huldeblijk aan, hetwelk de Leider van het bureel voor Vlaanderen den 13den Juli op het Hoofdkantoor kwam aanbieden. (Men zie hiervoor het Aug.-nummer van Neerlandia).
Van de vaste medewerkers ontplooide de gep. kolonel J.J. Mac Kenzie in De Bilt een groote bedrijvigheid door in de omstreken van zijn woonplaats groote voorraden boeken en tijdschriften te verzamelen. In verschillende bladen in de provincie Utrecht vestigde hij de aandacht op het boekenwerk.
Wij schreven alle openbare leeszalen en boekerijen in Nederland aan met verzoek hun dubbelen en buiten dienst gestelde boeken aan ons af te staan. Reeds ontvingen wij van verschillende leeszalen flinke zendingen.
Met leedwezen maken wij melding van het plotseling overlijden van onzen medewerker te Soestdijk, de Gep. Majoor H. Broekhuis.
Met de verzending van pakjes geïllustreerde bladen aan zeemanshuizen e.d. werd geregeld voortgegaan.
FRED. OUDSCHANS DENTZ, Leider.
Telefoon 112508. Postrekening 149431. Boekenhuis Laan 34.