Vlaamsche Hoogdagen in 1935.
Nog is het jaar 1934 niet ten einde of reeds wordt gedacht en gewerkt aan de voorbereiding van twee groote Vlaamsche plechtigheden, die in het huidige leven van het Vlaamsche volk een belangrijke traditioneele plaats innemen. Een dezer plechtigheden is het Vlaamsch Nationaal Zangfeest, dat voor de derde maal te Antwerpen wordt gehouden en wel op Zondag 23 Juni. Dit feest zal plaats hebben op een der stadspleinen in de open lucht en geleid worden door den bekenden toondichter en leider Jef van Hoof. Verscheidene honderden Noord-Nederlanders woonden in Juli jl. naast 10.000 Vlamingen dit feest bij. Het volgend jaar zullen er ongetwijfeld nog heel wat meer bij willen zijn.
De tweede plechtigheid, 'n geweldige massa-bijeenkomst, waar men ieder jaar de trillingen van het Vlaamsch gemoed kan voelen en de diepte van de Vlaamsche ziel kan peilen, is de Vlaamsche Bedevaart naar de Graven aan den IJzer. Deze is voor 1935 gesteld op Zondag 18 Augustus te Diksmuiden, waar ditmaal, gevlochten in de altijd weer ontroerende herdenking van de Vlaamsche gesneuvelden, een hulde zal worden gebracht aan drie mannen, die steeds en onvoorwaardelijk aan de zijde van de Vlaamsche frontsoldaten hebben gestaan: kapelaan Cyriel Verschaeve, dr. Van de Perre en dr. O. de Gruyter.
Alleen Cyriel Verschaeve behoort nog tot de levenden. Ook hier mag het in 1935 aan sympathiseerende Noord-Nederlanders niet ontbreken. De leden van het A.N.V. in het bijzonder mogen niet vergeten, dat kapelaan Verschaeve onze werking genegen is en dat zoowel dr. Van de Perre als dr. De Gruyter haar steeds een zeer warm hart hebben toegedragen. In O. de Gruyter vooral, eerst als student, later als afgestudeerde, vond wijlen H. Meert, de onvermoeibare werker, de noeste ijveraar voor Vlaanderen en voor het A.N.V. steeds een geestdriftig medewerker. Niemand onder ons mag dit vergeten.