Drie mooie avonden.
In April bood de Haagsche Afdeeling van het A.N.V. haar leden drie mooie avonden aan.
Den 11den April gaf de vereeniging ‘Hou ende Trou’ een avond, die gewijd was aan de herdenking van René de Clercq, in de kleine zaal van ‘Twee Steden Palace’, waar de leden van het A.N.V. vrijen toegang hadden. Na een kort openingswoord van den voorzitter, Mr. Heynderickx, en een rede van den heer Steensma werd het woord gegeven aan Ds. Domela Nieuwenhuis Nijegaard, die in gloedvolle bewoordingen den dichter teekende als den Vlaming, die zich verzette tegen de overheersching van de Fransche cultuur. Hierna droeg mejuffr. J. Offermans eenige kleine gedichten voor en zong mejuffr. Heynderickx enkele liederen begeleid door den heer J. Berner. In de rustpoos werd een geldinzameling gehouden voor het op te richten gedenkteeken voor den dichter. Vervolgens hield de heer Brijs een meer historische rede, waarna nog enkele gedichten werden voorgedragen en eenige liederen ten gehoore gebracht. De bijeenkomst was druk bezocht.
Den 16en April zong de Haarlemsche Motet en Madrigaalvereeniging eveneens in ‘Twee Steden Palace’ voor leden van het Haagsch Muziekcollege en het AN.V.
De tijd vóór de rustpoos Werd geheel met kerkelijke muziek gevuld; o.a. werd de Mattheus Passie van Jacob Obrecht gezongen
Het was een mooie avond, waarop de Haarlemsche vereeniging haar gevestigden naam alle eer aandeed.
Den 23sten April heeft het genootschap Willem Bilderdijk in den Haagschen Kunstkring den dichter herdacht. De voorzitter, de heer A. Heyting, opende de bijeenkomst en verzocht allen aanwezigen zich van hun zitplaatsen te verheffen en eenige oogenblikken van stilte te wijden aan de nagedachtenis van H.M. de Koningin-Moeder Emma. Daarna deelde de voorzitter mede, dat Mevrouw Secrève tot lid van verdienste der Vereeniging was benoemd. Deze droeg twee gedichten van Bilderdijk voor, die grooten indruk maakten. De heer Heyting sprak over den invloed van Bilderdijk op Guido Gezelle, de heer F.B. Kooymans over Bilderdijk en Jules Verne, waarbij de groote ontwikkeling van den dichter op 't gebied der natuurkunde uitkwam.
Na de rustpoos behandelde Dr. K.H.E. de Jong Bilderdijks Fabels, in welke dichtsoort hij ook uitblonk.
Het was een leerrijke avond.