's-Gravenhage.
Dr. M, A. van Weel vertelt zijn reisindrukken van Curaçao.
Den 28sten Maart heeft Dr. M.A. van Weel in Diligentia voor de vereeniging ‘Hou ende Trou’ in samenwerking met de Haagsche afdeeling van het A.N.V. over zijn indrukken van Curaçao gesproken.
Nadat de voorzitter van ‘Hou ende Trou’ een kort woord ter inleiding had gesproken en de aanwezigen op zijn verzoek eenige oogenblikken stilte aan de nagedachtenis van H.M. de Koningin-Moeder hadden gewijd, begon Dr. Van Weel zijn voordracht.
De naam Curaçao, zoo begon de spreker, hebben de meesten wel eens gehoord en velen weten ook, dat het ergens in het Westen ligt. Doch verder gaat dikwijls de kennis van dit eiland niet en toch is het onze belangstelling zoo overwaard. Curaçao ligt geheel in de tropische zone, Het geheele jaar door waait er de Noordoostpassaat, waardoor de hitte gemakkelijker te verdragen valt.
Op de Benedenwindsche eilanden, waartoe ook Curaçao behoort, is de regenval zeer onvoldoende. Droogte is dan ook het groote gebrek van het eiland.
De plantengroei is daardoor armoedig. Slechts in den helaas maar al te korten regentijd wordt het eiland met een kleed van groen overdekt. Een veel voorkomende plant is de cactus, die er dikwijls een aanzienlijke hoogte bereikt. Een bekende vrucht is de Curaçaoappel, waarvan de schil in de likeurstokerijen verwerkt wordt. Mais is het hoofdvoedsel der bevolking.
De kleine landbouw vormt het hoofdmiddel van bestaan op het eiland. Aan de Zuidkust wordt veel zeezout gewonnen. De grond in het Oosten bevat fosfaat.
Vroeger werd er veel verdiend met het vlechten van Panamahoeden, waarvan de uitvoer zich naar New York en West-Europa richtte. Thans is deze vlechtindustrie sterk achteruitgegaan en maar weinigen houden zich er mee bezig.
Met de vestiging van een petroleumraffinaderij door de Bataafsche is er veel vertier op Curaçao gekomen. De inrichtingen van de genoemde Mij behooren tot de grootste der wereld. Door den N, O. passaat blijft de hoofdstad, Willemstad, gevrijwaard van de petroleumlucht.
De handelshaven van Curaçao is Willemstad, gelegen aan de Zuidkust bij de St.-Annabaai en het Schottegat. De haven is een der beste van de wereld. Om het Schottegat heen loopt een goed aangelegde weg met veel autoverkeer. In de stad