V.L. Pruyn Library) en de City Library te Holland (Mich) ontvingen ieder een kist boeken, terwijl een kist aan de Stadszending der Evang. Broedergemeente te Paramaribo gezonden werd ten behoeve van haar boekerij.
Het Nederlandsch Tehuis voor zeelieden te Londen ontving een kist.
Nederland werd het afgeloopen jaar goed bedeeld. Van de 41 kisten waren er 6 voor de bemanning van de lichtschepen op de kust (‘Maas’, ‘Terschellingerbank’ en ‘Haaks’, ‘Noordhinder’ en ‘Schouwenbank’), 25 voor zeemanshuizen te Rotterdam en Amsterdam, 2 voor een vluchtelingenhuis, 2 voor den Ned. Vrouwenbond ten behoeve van de Katwijksche visschers, 2 voor het ontspanningslokaal van het Nut van 't Algemeen te Hillegersberg en 4 voor de in 1933 gestichte Leerstoel voor Zuidafrikaansche Taal- en Letterkunde te Amsterdam.
Bovendien werd een pak boeken gezonden aan een zieke in Den Helder, een partij aan een boekerij van de controlewoningen van de gemeente 's-Gravenhage en eenige boeken aan een verpleegde in het Mountain Sanatorium te Hamilton, Ontario, Canada.
Met de Vereenigde Staten van Noord-Amerika en Zuid-Afrika werden nieuwe betrekkingen aangeknoopt. Ir. Th. W.L. Scheltema te Washington, die aan de Library of Congress verbonden is en veel belangstelling voor de Afdeeling Boekverspreiding heeft, plaatste in het Bulletin van de American Library Association een oproep en in Zuid-Afrika verkregen wij aanraking met de F.A.K. (Federatie van Afrikaanse Kultuurverenigingen), die ons adressen bezorgde waarheen boeken alsook pakjes geillustreerde bladen gezonden konden worden. Wij hadden bovendien een aangenaam onderhoud met de echtgenoote en de dochter van den Buitengewoon Gezant en Gevolmachtigd Minister van de Unie van Zuid-Afrika, over de toezending van leesstof aan den Boerehandhawersbond, waarvan mej. Van Broekhuizen een der leidsters in Z.-A. was. Eenige kisten boeken werden met haar hulp voor 1934 uitgezocht.
Vaste medewerkers. Van de vaste medewerkers vielen er 2 (die te Amsterdam en Utrecht) af; 3 kwamen er echter bij, n.l. te Leiden, De Bilt en Rotterdam, zoodat er thans 11 zijn. Gaarne betuigen wij ook hier allen hartelijk dank voor hun medewerking, vooral diegenen in de voorsteden van 's-Gravenhage, die ons trouw hebben bijgestaan. De gep. Kolonel Mac Kenzie, die in De Bilt onze vertegenwoordiger werd, heeft de belangstelling daar en in de omstreken krachtig en met geestdrift aangepakt in woord zoowel als in geschrift, met het gevolg, dat er reeds eenige malen omvangrijke zendingen leesstof uit de provincie Utrecht zijn binnengekomen.
Afzonderlijke vermelding verdient voorts Leiden. De firma Gerzon aldaar was zoo welwillend een dag iedere maand haar wagen af te staan om aan door mevr. dr. M. Kist-Bok verzamelde adressen leesstof af te halen en zoo is die ophaaldienst in Leiden zonder eenige kosten door de goede zorg en toewijding van onze vaste medewerkster mevr. Kist, ingezet. De namen en adressen der vaste medewerkers zijn:
De Bilt: J.J. Mac Kenzie, 1ste Brandenburgerweg 5.
Dordrecht: C. van Son, Aardappelmarkt 19, Tel. 4207;
Groningen: Mej. H.M.M. Nyhoff, Ubbo Emmiussingel 155.
Haarlem: Ir. P.N. Max, Verspronckweg 109;
Leiden: Mevr. Dr. M. Kist-Bok, Boisotkade 9.
Oestgeest: F.M. van de Velde, Koninginnelaan 9.
Rijswijk en Delft: R.W. Stern, Miquelstraat 156, Den Haag.
Rotterdam: Mej. G.P. Hardenberg, Willem Buytenwechstraat 75b.
Soestdijk: H. Broekhuis, Mendelsohnlaan 14.
Voorburg: F.M. Schoof, Vijverhof 8. Tel. 779320;
Wassenaar: Mevrouw A. Bremer-Buekers, Duinvoetlaan 12, Park de Kieviet. Tel. 716137.
Leden. Het ledenaantal, dat met 112 begon (waarvan 5 leden voor het leven, niet 4 zooals in het vorig verslag abusievelijk was vermeld) steeg tot 135, waarvan 7 leden voor het leven. Er traden 41 leden toe, (waarvan 2 leden voor het leven), terwijl 18 bedankten of door overlijden moesten worden afgevoerd. Onder de toegetreden leden waren verscheidene afdeelingen van het A.N.V., die thans ons werk steunen. Van de 34 afdeelingen zijn thans 18 afdeelingen lid (een toeneming van 8). Van de 5 groepen zijn er 3 lid, terwijl nog geen der zelfstandige afdeelingen het werk door een lidmaatschap steunt.
Ophaaldienst. Was die in 1932 reeds in eigen beheer genomen door huur van een bakwagen, in Mei 1933 werd overgegaan tot den aankoop van een driewielig transportrijwiel, waarop de verbondsvlaggetjes prijken en de namen van het A.N.V. en de Afdeeling Boekverspreiding. Bracht deze aanschaffing een groote uitgave met zich mede, wij berekenen, dat in anderhalf jaar de kosten van huur zijn uitgespaard. Bovendien hebben wij het voordeel dringende aanvragen steeds onmiddellijk te kunnen afdoen. Het aantal vaste adressen in 's-Gravenhage is in den loop des jaars van 120 tot bijna 200 gestegen en de maandelijksche rondrit door de residentie en al de buitenwijken vordert bijna een week. Bij een dergelijken groei zal binnenkort de aanschaffing van een motor op het rijwiel moeten worden overwogen.
Wij wekken onze leden en lezers op gevolg te geven aan de gedrukte wenken, welke wij ieder hebben toegezonden, om het werk van uitzoeken en inpakken te vergemakkelijken en de verzending vlot te kunnen doen plaats hebben. Nieuwe adressen zijn ons steeds welkom. Men denke er aan dat alle week- en maandbladen zonder eenige uitzondering gebruikt kunnen worden, alleen dagbladen niet. Ook het ophalen van een paar bladen is de moeite waard en men aarzele dus niet ons te verzoeken zijn (haar) naam op de lijst te plaatsen.
Maandzendingen. De verzending over de post van een 30-tal pakjes aan Militaire tehuizen, Zeemanshuizen en instellingen in het buitenland ging onverminderd voort en werd, blijkens ontvangen berichten, zeer op prijs gesteld.
Onderafdeeling in Vlaanderen. Sedert den 1sten Maart 1927, op den noodkreet uit Vlaanderen, de eerste kist boeken verzonden werd en mej. dr. Greta van Rijn voor de verspreiding van leesstof in Vlaanderen baanbrekend werk verrichtte, heeft ‘Het Werk der Nederlandsche Boeken en Tijdschriften’, vooral na de reorganisatie en onder leiding van den heer Karel Fossey, grooten omvang gekregen. Deze nam het beheer in