Nederland in Montreux.
Montreux, terecht de parel van Fransch Zwitserland genoemd, herbergt onder de vele vreemdelingen, die er wonen, een 400-tal Nederlanders, die hier zijn neergestreken deels om gezondheidsredenen, deels omdat door jarenlang verblijf in de tropen, het Nederlandsche klimaat hun niet meer kan bekoren.
Een groot deel van het jaar wordt dit aantal tijdelijk vergroot door vacantiegangers, die hier komen voor de winter- of meer kalme wandelsport.
Overal verspreid wonen de Nederlanders, hetzij in de meer aaneengebouwde woonwijken aan het meer of hoogerop te midden der wijnbergen, tuinen, bosschen of weidevelden, in de geheel op vreemdelingenbezoek ingerichte hôtels, pensions, flatgebouwen of in eigen huisjes, met wijd uitzicht op de bergen. Het is, behalve het gezonde windlooze klimaat, dit wijde uitzicht, dat den Nederlander bijzonder aantrekt. Bovendien is de levensstandaard - ook door de crisis - zeer belangrijk gedaald.
Na jarenlang daaraan gevoelde behoefte kwam den 23sten Mei 1925 de Vereeniging ‘De Hollandsche Club van Montreux en Omstreken’ tot stand, waarvan Nederlanders voor een gering bedrag lid kunnen zijn. Zij geniet den steun van den Nederlandschen gezant te Bern en van den Nederlandschen consul, die te Genève zetelt. Het doel is: bevordering van het onderlinge verkeer tusschen de in Montreux en Omstreken verblijvende Nederlanders en behartiging hunner veelzijdige belangen. Van dit laatste wordt veel gebruik gemaakt, ook door niet-leden, aan wie ook kosteloos alle gewenschte inlichtingen worden verschaft.
Aanvankelijk ondergebracht in het Golf-Hôtel, verhuisde de Club in 1930 naar het nieuwe flatgebouw No. 19 in de Avenue du Kursaal, waar zij de beschikking heeft over de geheele eerste verdieping. Een gezelschapszaal, 2 lees- en schrijfzalen, een zeer ruim voorziene bibliotheek, een biljardzaal, een goed voorzien buffet - in eigen beheer - de noodige toiletkamers en een uitgestrekt open terras, alles in Hollandschen stijl gehouden, staan ter beschikking der leden.
Een geesteskind van de Club, in 't bijzonder van haren tegenwoordigen voorzitter, den heer P.C. Jongeneel, is de Julianaschool, een Lagere School met 6-jarigen cursus, die geheel op de Hollandsche en Indische scholen, zoomede op het Middelbaar Onderwijs aansluit. Bij het
Julianaschool te Clarens (Montreux).
St. Nicolaasfeest in het gebouw der Hollandsche Club te Montreux.
Koninklijk besluit van 19 October 1931, No. 36, vond zij haar erkenning als Nederlandsche school. Opgericht uitsluitend door giften van Nederlanders en ondergebracht in een der Villa's van het welbekende Parc Dubochet, aan het meer, te Clarens, wordt zij door Nederlanders te Montreux in stand gehouden; noch van den Nederlandschen, noch van den Zwitserschen Staat ontvangt zij eenige subsidie. Desondanks is het schoolgeld onlangs verlaagd tot 50 Zwitsersche francs per kind en per maand, terwijl in de vacantiemaanden Juli en Augustus geen schoolgeld verschuldigd is.
Deze Julianaschool staat onder toezicht van het bestuur van de Hollandsche Club; beschermvrouwe is Mevrouw Doude van Troostwijk, de echtgenoote van den Nederlandschen gezant te Bern.
De heer Dr. Jos. Valdner, (docteur ès lettres), directeur der school, is tevens directeur van het 2 huizen verder gelegen internaat. Een tweetal ervaren Hollandsche onderwijzeressen, de dames A.A. Broers en H.J. Hondius van Herwerden, zijn aan deze school verbonden, zoomede een Zwitsersch onderwijzer, welke laatste uitsluitend belast is met het onderwijs in de Fransche taal, dat ook aan de allerjongste leerlingen gegeven wordt.
Het doel, dat bij het oprichten der school heeft voorgezeten, n.l. aan Nederlandsche leerlingen het verblijf te Montreux mogelijk te maken, zonder dat zij daardoor een of meer jaren ten achter raken, is blijkens de uitkomsten volkomen bereikt.
Een prettige geest heerscht op deze Julianaschool.
Den 5den December j.l. werd, ouder gewoonte, het zoo bij uitstek Nederlandsche St. Nicolaasfeest wederom in de Hollandsche Club gevierd. Behalve vele ouderen, namen een 30-tal Hollandsche kinderen aan dit hierbij afgebeelde gezellige feest deel.