Gent.
Het is niet in een blijde, opgewekte, studentikoze stemming, dat de overdracht van het rectoraat der Vlaamsche Universiteit te Gent heeft plaats gehad. Uit vrees voor betoogingen tegen den nieuwen rector, Prof. Dr. Bessemans, door de regeering tegen den wil van 99 pct. der Vlaamschgezinde gestudeerden, studenten en ontwikkelde burgers, boven den bij het volk geliefden, ouderen en wetenschappelijk meer bekenden hoogleeraar Prof. Dr. Frans Daels verkozen, was het verkeer in de Universiteitsbuurt dien dag geheel stopgezet. De straten, nabij de Universiteitsgebouwen, hadden het aanzien van een staat van beleg. Honderden politiemannen, in uniform of in burgerkleeding, waren gereed om, op het eerste teeken, in te grijpen en 250 bereden en onbereden gendarmen stonden in de Volderstraat opgesteld.
De plechtigheid zelf werd in groote meerderheid door personen uit de anti-Vlaamschgezinde kringen bijgewoond. Geen enkel lid van het Vlaamsche studentencorps was aanwezig en ook verscheidene Vlaamsche hoogleeraren en docenten waren in de Aula niet te zien.
De aftredende rector, Prof. Dr. A. Vermeylen, de Minister van Openbaar Onderwijs, M. Lippens, en de nieuwe rector kwamen achtereenvolgens aan het woord in het Nederlandsch en bij het einde der vergadering speelde de muziek de Brabançonne, de Vlaamsche Leeuw en het Belgische Koloniale lied ‘Vers l'Avenir’. Geen enkel incident deed, zich tijdens of na de plechtigheid voor.
's Avonds hielden de studenten en oud-studenten van de Gentsche Universiteit in den Minardschouwburg eene door duizend personen bijgewoonde protestvergadering tegen de terzijdestelling van Prof. Daels. Een der sprekers, Prof. Dr. Soemen, van de faculteit van Geneeskunde, die in zijn rede gezegd had nimmer de hand te zullen drukken aan rector Bessemans, die zijn benoeming aan het gekuip van anti-Vlaamschgezinde personen en het geschrijf van Vlaamsch vijandige dagbladen te danken had, werd twee dagen later, door Minister Lippens, uit zijn ambt ontslagen. Toen Prof. Soenen een laatste maal voor zijn studenten verscheen, werd hem een ovatie gebracht.