| |
Mededeelingen
Volkshulde te Delft.
Wij herinneren onze leden aan de groote volkshulde, welke 17 April (Paasehmaandag) op de Groote Markt te Delft aan Willem den Zwijger wordt gebracht.
Voor het programma verwijzen we naar de dagbladen. Wie 25 cent op giro 181672 (mej. Schenk, Rotterdam) stort met vermelding ‘deelneming’, krijgt het toegezonden, benevens een speldje met de beeltenis van Willem van Oranje en is verzekerd van een goede plaats.
Wij herinneren voorts aan den rondzendbrief van het Groepsbestuur betreffende gezamenlijke deelneming van Afdeelingsleden.
| |
Nederlandsche school te Shanghai.
In September 1932 is te Shanghai eon Nederlandsche lagere school geopend. Eenige Nederlandsche handelshuizen en personen hebben een garantiefonds gevormd, waardoor het bestaan van de school voor een jaar verzekerd is. Dan komt zij in aanmerking voor steun van den gemeenteraad der Internationale nederzetting, maar die steun zal, als hij verleend wordt, niet meer zijn dan een tegemoetkoming, die nog van andere zijden aanvulling behoeft.
Wij behoeven wel niet te zeggen, hoe dit bericht ons tot vreugde stemt, en wij van harte hopen, dat deze school zal kunnen blijven bestaan.
Indien er onder onze leden zijn, die daarvoor iets over hebben, dan verleent het Hoofdkantoor, Laan 34, gaarne zijn tusschenkomst. Het gironummer is 38825.
| |
Uitgaven betreffende Willem van Oranje.
Het groot getal boeken ter gelegenheid der herdenking van den Vader des Vaderlands is nog met drie vermeerderd.
De firma La Rivière & Voorhoeve te Zwolle gaf een kloek werk van P. de Zeeuw J.Gzn., getiteld ‘De Eerste Oranje, uit en een kleiner voor de jeugd, dat van ‘Vierhonderd jaar Oranje’ verhaalt. Beide werken zijn rijkelijk met afbeeldingen verlucht.
Ten slotte vermelden we de bij Tjeenk Willink te Haarlem verschenen verhandeling van Prof. Dr. A.A. van Schelven, waarop wij nader terug hopen te komen.
| |
De eed van president Roosevelt.
De nieuwe president van de Ver. Staten van Noord-Amerika heeft zijn eed op een Hollandschen bijbel afgelegd. De overlevering wil, dat deze heeft toebehoord aan den eersten Roosevelt in Amerika t.w. Claes Martessen van Roosevelt, die in 1646 de Hudson opvoer. De bijbel bevat het familieregister van 1670 tot 1840.
| |
Uit Fransch Vlaanderen.
Als bewijs van frisschen ouderdom mag wel gelden, dat Professor Dr. Camille Looten, die in Rijssel het Engelsch onderwijst aan de Vrije Katholieke Universiteit, een lijvige studie, getiteld ‘Chaucer, ses modèles, ses sources, sa religion’ uitgegeven heeft. De drieenzeventigjarige schijnt onvermoeibare levenskracht te bezitten.
| |
Aanwinsten voor het Stammuseum.
Een doosje commando-vuurhoutjes, vervaardigd in de Zuid- Afrikaansche vuurhoutjes-fabrieken, met teekening van het beleg van Ladysmith, geschenk van A. Maasland te Rotterdam.
Een afbeelding van het huis van president Krüger te Pretoria, geschenk van Mej. W. Esser te 's-Gravenhage.
Een vouwbeen met inschrift: C.J. Koekemoer, Ceylon, Dyatalawakamp, 1901, geschenk van een onbekende.
| |
Vlaamsche Kalenders.
Door een misverstand hebben we geen melding gemaakt van den mooien reclame-kalender, dien de Verzekeringsmaatschappij Mercator Statieplein 4 Antwerpen, ons zond. Zij is een Vlaamsche instelling en toonde dit ook door den Vlaamschen teekenaar Fred. Bogaerts opdracht te geven de 12 bladen van den kalender te verluchten. Hij deed dit op geestige tevens kunstzinnige wijze met grepen uit het Vlaamsche volksleven. In gelijksoortigen geest liet de Levensverzekeringmaatschappij Noordstar-Boerhaave te Gent een 12-bladigen kalender versieren door Georg Raemdonck, in wiens kleurige teekeningen Tijl en Nele overheerschen.
| |
In Nederland, Nederlandsch.
Aan dezen rechtmatigen eisch voldoet de vreemdeling soms nog guller dan de landsman. Reeds meermalen hebben we voorbeelden gegeven van buitenlandsche handelaars, die trachten hun koopwaar in Nederland in onze taal aan te bevelen. Vooral waardeeren wij dat, als het artikelen betreft, die men in eigen land riet of niet zoo goedkoop koopen kan. Nu weer zond een Haagsch lid, vertegenwoordiger van een Londensch huis in sportartikelen, ons een reclamebrief dier firma, in het Nederlandsch gesteld. Alleen hebben we bezwaar tegen het gebrekkig Nederlandsch, dat in dit geval gebruikt werd. Waarom zoo'n brief - op zich izelf een verdienstelijke poging - niet even aan het oordeel van een Nederlander onderworpen? Het Dag. Bestuur van het A.N.V. verklaart zich gaarne bereid bij voorkomende gelegenheden van raad te dienen ter verkrijging van goede Nederlandsche vertalingen.
| |
Het Nederlandsche Volkslied.
Vele jaren is Tollens goed bedeeld, bekroond ‘Wien Neerlands bloed’ het volkslied van Nederland geweest en genoot het den voorrang boven het oude, statige, indrukwekkende Wilhelmus, waarmee het zich wat taal, stijl en wijze betreft, niet kan meten, laat staan geschiedkundig.
Tegenover de volksvermenging heeft het ‘van vreemde smetten vrij’ zich niet kunnen handhaven en de goede smaak van al wat in Nederland zingt of muziek maakt, deed als vanzelf het Wilhelmus triomfeeren. Den 10den Mei van het vorige jaar nu heeft de Ministerraad zijn zegel daaraan gehecht door voor te schrijven, dat bij alle officieele gelegenheden Wilhelmus van Nassouwe, in de oude toonzetting (die door Valerius vermeld) zal worden gespeeld als het Nederlandsche Volkslied.
Wij vestigen hierop de aandacht, omdat de bevordering van het oude Wilhelmus tot Neerlands eerste Volkslied niet algemeen bekend schijnt te zijn.
| |
Vraag om inlichtingen.
Wie kan het tegenwoordig adres meedeelen van:
Mevr. C. Willems, Onderwijzeres Mulo, vroeger Koetaradja. Jan Ingenhoven, vroeger Konigstein, Taunus (Duitschland). B. Hagen, vroeger Balikpapan (N.-I).
J.J. Bender, vroeger Oldenburgallee 58, Berlijn-Charlottenburg. J.W. Stoutjesdijk, vroeger Raadhuisplein 6, Heemstede.
W. Adams, vroeger Caribbean Petr. Comp. Maracaibo.
E. van Straten, vroeger Oosterbeek.
R.v. Hessen, Industrieel, vroeger Koninginneweg 25, Hilversum.
|
|