Vlaanderen.
Jaarlijksche algemeene vergadering van Groep Vlaanderen.
De toestand zeer bevredigend.
Zondag 16 November hield Groep Vlaanderen haar jaarlijksche algemeene vergadering in de zalen der Vlaamsche Club te Brussel, onder het voorzitterschap van Mr. W. Thelen. De takken Brussel, Antwerpen, Ieperen, Lokeren en Kortrijk waren vertegenwoordigd. Ook van den in 1927 voorloopig opgericbten maar sedertdien weer ingeslapen tak Gent was een afgevaardigde aanwezig, terwijl tak Mechelen een paar stemgerechtigde vertegenwoordigers had aangewezen, die echter op het laatste oogenblik verhinderd bleken te zijn.
Na een woord van welkom, door den Groepsvoorzitter tot alle aanwezigen gericht, deed de secretaris, de heer M.J. Liesenborghs voorlezing van het zeer uitgebreide verslag over het vereenigingsjaar 1929-1930. Daarin werd in de eerste plaats gewezen op de oorzaken, waardooi deze algemeene vergadering eerst thans kon worden gehouden. De voornaamste dezer oorzaken was, dat het tegenwoordige bestuur eerst orde moest brengen in den verwarden toestand, waarin het de Groep vond. Daarmee ging heel wat tijd verloren.
De huidige toestand van Groep Vlaanderen mag ongetwijfeld zeer bevredigend worden genoemd. De Groep telt, op dit oogenblik, zes takken: Brussel, Antwerpen, Ieperen, Mechelen, Lokeren en Kortrijk, terwijl een zevende tak, Gent, indien de vooruitzichten zich verwezenlijken, spoedig een werkzaam onderdeel van de Groep zal worden.
Verscheidene takken legden in het afgeloopen jaar een groote bedrijvigheid aan den dag. Overal in de takken werd het eeuwfeest der geboorte van Vlaanderens nationalen dichter Guido Gezelle luisterrijk herdacht. De bij deze gelegenheid o.m. te Antwerpen, Brussel, Ieperen, Mechelen gehouden Gezelleavonden werden door honderden belangstellenden, zoo Noord-Nederlanders als Vlamingen en zelfs enkele in Vlaanderen verblijvende Zuid-Afrikaners bijgewoond en mochten zich in een grooten bijval verheugen. Verder voldeden de sprekers en voordrachtgevers, uitgezonden door de Commissie van het A.N.V. voor Nederlandsche lezingen in Vlaanderen, in het algemeen zeer. De mate van hun bijval hing vooral af van het gehalte der leden van de verschillende afdeelingen en de plaatselijke geestelijke behoeften en toestanden. Onder instemming van de vergadering zeide de Groepssecretaris, dat de Commissie voor Nederlandsche lezingen en het Hoofdbestuur van het A.N.V. dan ook ten zeerste den welgemeenden en innigen dank van Groep Vlaanderen verdienen.
Door een overzicht van de werkzaamheid der verschillende takken werd in het verslag met voldoening vastgesteld, dat bij nagenoeg alle uitingen van Vlaamsch of Nederlandsch intellectueelle ven in de steden, waar takken van het A.N.V. bestaan, de stoot vaak van deze takken uitging. Tak Brussel telt thans ruim 230 betalende leden, maar hoopt dit cijfer binnen niet al te langen tijd te verdubbelen; tak Antwerpen heeft 220 leden, Mechelen 127, Ieperen, die een bijzondere vermelding verdient om zijn buitengewone werkzaamheid, 162, Lokeren bracht zijn ledental in het afgeloopen jaar van 88 op 110 en voor 1931 op ongeveer 150. Kortrijk, die er zich op beroemen mag de bloem der Vlaamsche intellectueelen in de Guldensporenstad te hebben vereenigd en eerst op 6 December 1929 weder werd opgericht, heeft er reeds 48; Gent schreef 43 leden in, maar kan het, indien eindelijk de hand aan het werk wordt geslagen, zeker tot 200 of 300 brengen. Er zijn verder ook nog eenige over heel Vlaanderen, buiten de takken, verspreide leden. In het geheel vereenigt Groep Vlaanderen thans reeds weer ongeveer 1000 intellectueelen. Het bestuur der Groep spoorde de takken aan hunne krachten in te spannen, om dit ledental tegen het einde van 1931 op 2000 te brengen, wat zeer goed mogelijk is, indien iedereen daartoe het zijne wil bijdragen.
In het afgeloopen jaar zijn reeds verscheidene punten van het ‘algemeen programma van practische verwezenlijking’, ruim een jaar geleden door het Groepsbestuur opgemaakt, werkelijkheid geworden. Aan andere punten werd een begin van uitvoering gegeven. In dit verband wees de Groepssecretaris, in zijn verslag, op de werking voor het vervangen der benaming Vlaamsch door Nederlandsch, daar waar de taal wordt bedoeld, de taalgrenswerkzaamheid, de werking voor de volkstelling van 31 December 1930, het Lodewijk-De-Raetcomité, de bekendmaking der A.N.V.-gedachte in de pers en bij sommige voorname belangstellenden uit de Volkenbondskringen, die uit eigen beweging om inlichtingen over het A.N.V. en zijn werking in Vlaanderen en elders verzochten, het plaatsen van een groot propagandabord langs de spoorbaan Antwerpen-Esschen, enz. Groep Vlaanderen was tevens o.m. vertegenwoordigd bij de uitvaart van Karel van de Woestijne, de herdenking van Prosper van Langendonck, de onthulling van het gedenkteeken van Heldenhulde te Diksmuiden, de plechtige opening der Vlaamsche Universiteit te Gent.
Dit verslag, alsook het verslag en de rekeningen van den Groepspenningmeester, den heer G.J. Hooijer, werden bij algemeen handgeklap goedgekeurd. Ook mocht de penningmeester den bizonderen dank der vergadering in ontvangst nemen voor zijn geldelijk beleid. Dank zij zijne bemoeiingen en de welwillendheid van het Hoofdbestuur kan, voor wat den stand der Groepskas betreft, de toekomst thans weer met veel minder zorg dan vroeger worden tegemoet gezien. Ook werd, door de vergadering, uiting gegeven aan den wensch, al de takken tot een verhooging van de jaarlijksche bijdrage der leden te zien overgaan.
Het Groepsbestuur werd in zijn geheel herkozen met toevoeging van Mr. H. Christiaen, secretaris van tak Kortrijk.
Bij de bespreking van den algemeenen toestand vond een schriftelijk voorstel van het Haagsche Verbondslid, Mr. A.B. Cohen Stuart, tot bevordering der geestelijke toenadering tusschen Noordnederlandsche en Vlaamsche onderwijzers en onderwijzeressen op het voetspoor der intellectueele uitwisseling van Nederlandsche en Belgische professoren, algemeenen bijval. Op voorstel van prof. dr. P. van Oyen, hoogleeraar te Gent, werd een wensch aangenomen voor de oprichting van een Vlaamsche academie voor wetenschappen, welke wensch elders in dit nummer van Neerlandia is afgedrukt. Een tweede wensch, betreffende de bescherming der Vlaamsche Universiteit te Gent tegen alle pogingen tot sabotage, werd eveneens eenstemmig goedgekeurd.