Taalbelangen.
De te Bloemfontein gestichte bond zal mooi werk kunnen verrichten èn voor de Zuidafrikaansche beschaving èn voor de taal. Hij zal richting kunnen aangeven en opkomen voor de ‘handhaving’ die zoo vaak te kort schiet. De ambtelijke taal bijv. is dikwijls gruwelijk; bijna elk Afrikaansch blad brengt daarvan staaltjes, soms onder het - ons in 't bijzonder welbekende - opschrift Taalwag.
Toch is er vooruitgang; zelfs de Rand Daily Mail, een Engelsch blad dus, heeft onlangs in een hoofdartikel geschreven over ‘den verblijdenden groei van het Afrikaansch’ en verklaard, dat de beweging, die te Bloemfontein begonnen is, ongetwijfeld met welslagen zal worden bekroond, daar de zaak met groote liefde en geestdrift is aangepakt. De R.D.M. gelooft zelfs, dat binnen enkele jaren 98 t.h. van de bevolking der Unie Afrikaansch zal spreken.
Het is te hopen, dat zulk een voorspelling uit het kamp der tegenstanders geen ongewenschte gerustheid zal teweegbrengen. Een gelukkig verschijnsel is het ongetwijfeld, dat aan de Universiteit te Stellenbosch een Afrikaansch-sprekende, de heer A.W. van der Horst B.A., benoemd is tot het geven van onderwijs in practisch Engelsch. Hiermede is erkend, dat men een vreemde taal alleen goed kan leeren, wanneer ze in de moedertaal wordt onderwezen iets van een vèstrekkende beteekenis, dat ook in landen buiten Zuid Afrika in acht genomen behoorde te worden.