Oost-Indië.
Het Kartinifonds.
De keurige boekjes, waarin de Vereeniging Kartinifonds elk jaar verslag doet van haar werkzaamheden, vormen altijd een aangename, opbouwende lectuur. Zoo ook het 16de jaarverslag over 1928; het spreekt van verblijdende uitkomsten van een gestadig werken ten bate van het onderwijs aan inheemsche meisjes op Java.
De Vereeniging staat in betrekking tot 7 z.g. Kartinischolen, dat zijn meisjesscholen van het type der Hollandsch-Inlandsche scholen, aangevuld met huishoudelijke vakken, 3 Inlandsche meisjesscholen der tweede klasse, waar niet het Nederlandsch voertaal is en 2 Van- Deventerscholen, gelijkstaande met mulo-scholen. De Vereeniging verleent namelijk steun aan de Kartinivereenigingen en de Van- Deventervereenigingen op de verschillende plaatsen, welke die scholen hebben opgericht, steun in eens bij de oprichting en jaarlijks voor de instandhouding der scholen.
Het was wel een voorrecht voor de Vereeniging, dat in 1928 drie harer bestuursleden gelegenheid vonden, om de scholen te bezoeken. De Voorzitter, de heer Ir. J. Th. Gerlings, vatte zijn bevindingen samen in een zeer belangwekkende nota, die in het verslag is opgenomen en een duidelijke voorstelling geeft van haar doel en streven en van de resultaten, welke de vereeniging bereikt heeft op het door haar gekozen gedeelte van de zoo veelomvattende zorg van onderwijs voor de inheemschen in Nederlandsch-Indië. Welk deel dat is, wordt het best uitgedrukt in de woorden van den heer Gerlings: ‘De Kartinischool met, als voortzetting, de Van- Deventerschool, kunnen te zamen geacht worden een zeer goed onderwijs voor meisjes van goeden aanleg uit de beschaafde klasse aan te bieden.’
Wat ons bizonder trof in de verslagen der afzonderlijke scholen, (twee vonden het niet noodig om aan de Vereeniging, die hun 500 gld. subsidie gaf, eenig bericht te zenden!) was het lage cijfer van het schoolverzuim: van 1-4 1/4%. Is dat niet schitterend? Stel u voor: van laat ons zeggen 250 schooldagen gemiddeld 2 ½ dag verzuim!
Kartinifonds is een vereeniging, die op stevigen grondslag staat en nog een ruim arbeidsveld voor zich heeft. De oprichting van een Van-Deventerschool te Malang is in voorbereiding en dat is op het langgerekte eiland Java niet overbodig, want op de twee bestaande scholen te Semarang en Solo waren voor de 24 plaatsen in 1928 onderscheidenlijk 107 en 67 aanvragen.
Leden, werft Leden!
Leerlingen der Solosche Van-Deventerschool. In hun midden de directrice, mej. M.J. Hoorn en Ir. J. Th. Gerlings.